Blåbärskaka

Introduktion och förberedelse

Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Även kallade blåbärsrutor. Supergott med färska svenska blåbär.

Enkel att baka till flera i en långpanna.

Det blir en god knaprig maränglik sockerkaka med smör, ägg och mjöl som passar utmärkt med sötsyrliga blåbär.

Val av form

  • Baka blåbärsrutorna i en långpanna eller 1-2 ugnsformar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter.
  • Funkar också i muffinsformar eller avlång brödform/sockerkaksform.
  • Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Tips

  • Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att det blir fluffigt annars stiger inte smeten när den bakas.
  • Du kan ta frysta eller färska blåbär. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över i fruset tillstånd - räkna då några minuters extra gräddning.

Blåbärskaka i långpanna redo att skäras i rutor
Blåbärskaka är lättbakt till flera i långpanna. När den svalnat så kan du skära den i rutor i valfri storlek.

Serveringsförslag

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

24 bitar, en långpanna blåbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 ägg, M/L
  • 5 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 dl blåbär, färska eller frysta
  • 150 gram smör
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 2 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller stor bakform med höga kanter. Smörj med lite mjukt eller smält smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över blåbären och fördela jämt över smeten.
  10. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
  12. Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar. Kan även delas i 48 mindre bitar till fest och buffé.
  13. Servera som de är eller med en klick grädde och några extra färska blåbär. Vaniljglass är också gott - då kan kakan värmas innan.
E-mail
Medel: 3.7 (148 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10