Björnbärsmarmelad med rom

Björnbärsmarmelad med rom som twist. Lime, muscovadosocker och rom passar bra ihop och ger en god marmelad som passar till frukost, scones, rostmackan eller fikat.

Du kan också koka med en bit kanel, en halv vaniljstång samt en bit stjärnanis. 

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras. 

 

ca 1,2 liter björnbärsmarmelad med rom

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter färska eller frysta björnbär
  • 1 dl muscovadosocker
  • 500 gram syltsocker
  • 1 lime
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk mörk rom

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj lime och riv av det yttersta skalet med en rasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur en msk limesaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer