Björnbärsmarmelad med rom

Björnbärsmarmelad med rom som twist. Lime, muscovadosocker och rom passar bra ihop och ger en god marmelad som passar till frukost, scones, rostmackan eller fikat.

Du kan också koka med en bit kanel, en halv vaniljstång samt en bit stjärnanis. 

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras. 

 

ca 1,2 liter björnbärsmarmelad med rom

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter färska eller frysta björnbär
  • 1 dl muscovadosocker
  • 500 gram syltsocker
  • 1 lime
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk mörk rom

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj lime och riv av det yttersta skalet med en rasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur en msk limesaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer