Björnbärsmarmelad med rom

Introduktion och förberedelse

Björnbärsmarmelad med rom som twist. Björnbär, lime, muscovadosocker, vanilj och rom passar bra ihop och ger en god marmelad med syltsocker.

Serveringsförslag

  • Speciellt gott till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
  • Marmeladen passar ocks till ostbrickan. Servera med kex och några blandade ostar som ädelost - Gorgonzola, Roquefort, Kvibille eller Saint Aigur; halvhård Morbier; kittost som Munster; vitmögelost som Reblochon, Vacherin Mont d'Or, brie, camembert; eller getost.

Tips

  • Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras om du vill spara marmeladen längre tid. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
  • Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

  • Här lagade jag marmeladen med syltsocker som brukar göra att den stelnar fint. Man kan även använda gelésocker för att vara riktigt säker på en fast marmelad.
  • Kokar du med vanligt strösocker istället för syltsocker så kan du tänka på att tillsätta 2 msk pressad citron samt att koka marmeladen till 104-105 grader och göra ett pektinprov för att se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar. Stelnar den ej så kan du koka om med 1 dl mer strösocker samt 1/2 flaska flytande pektin.

Varianter

1,1 liter björnbärsmarmelad med rom

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter färska eller frysta björnbär
  • 1 dl muscovadosocker
  • 400 gram syltsocker
  • 1 lime
  • 2 msk mörk rom
  • 1/2 vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa björnbären och lägg i en kastrull med muscovadosocker, syltsocker samt mörk rom.
  2. Skölj lime och riv det yttersta skalet med en zestjärn. Pressa ur en msk limesaft. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg med björnbären.
  3. Koka marmeladen i 10 minuter. Skumma eventuellt med en slev mot slutet.
  4. Mosa bären med en potatisstöt mot slutet av kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen när den är varm i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 4.4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-16

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...