Björnbärsmarmelad med kanel

Introduktion och förberedelse

Björnbärsmarmelad med kanel ger god smak. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln.

Variant

Du kan också koka med en halv vaniljstång samt en bit stjärnanis.

Rena burkar och lock

Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

ca 7,5 dl björnbärsmarmelad med kanel

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta björnbär
  • 1 kanelstång
  • 250 gram syltsocker
  • 1 citron

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj citron och riv av det yttersta skalet med en citronrasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur en msk citronsaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13