Björnbärssaft

Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.

ca 1 liter björnbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter, ca 1 kg, björnbär färska eller frysta björnbär
  • 3 dl vatten
  • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från björnbären)
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
  3. Lägg ner björnbär. Mosa ihop björnbären, förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
  4. Koka björnbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Sila av björnbärssaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng björnbärskärnorna som blir kvar.
  6. Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm björnbärssaften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
  7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
  8. Ta av från värmen och låt björnbärssaften stå några minuter.
  9. Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
  10. Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer