Biff med vitlökssmör

Marinerad grillbiff eller lövbiff toppad med vitlökssmör och här serverad med potatissallad. Servera gärna en tomatssallad eller grönsallad till också.
Räkna en bit ryggbiff per portion på ca 140-150 gram styck.

4 portioner grillbiff med vitlökssmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram ryggbiff eller mört nötkött som oxfilé, innanlår, flankstek eller rostbiff
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk mango chutney
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 0,5 kvist färsk rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 1 tsk nykrossad svartpeppar
  • 4 msk vinäger
  • Vitlökssmör: 250 gram smör
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 3 msk hackad gräslök (valfritt)
  • Potatissallad: 900 gram delikatesspotatis som ex. Ratte, Amandine eller färskpotatis
  • 1 knippe sparris
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Marinera köttet: Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 0,5 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade. Blanda i en skål med mango chutneyn, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
  5. Vitlökssmör: lägg fram och skiva upp smöret så att det blir rumsvarmt.
  6. Blanda smöret med pressad vitlök och salt samt finhackad gräslök. Klicka ut på smörpapper i en avlång hög och forma ihop till en rulle. Lägg i frysen att stelna. Ta sedan bort smörpappret och skär i skivor samt lägg upp på fat. Servera en skiva var på köttet.
  7. Potatissallad: koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  8. Fina delikatesspotatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  9. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  10. Koka potatisen ca 15 minuter med skal.
  11. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  12. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  13. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  14. Dela potatisarna till halvor och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  15. Tillsätt olivolja, vinäger, pressad vitlök, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och vinäger.
  16. Servera potatissalladen till köttet.
  17. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  18. Salta köttet innan du tillagar.
  19. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  20. Servera grillbiffen med en skiva vitlökssmör på toppen och potatissalladen till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer