Besk snaps med malört

Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen.

Tänk på att det är Strandmalört man använder till besk. Plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning) och har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen. Det är det gula pollenet som ger färgen åt snapsen. Detta pollen blåser sedan bort så det gäller att plocka blommorna innan. Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden för plockning. Har man inte tillfälle att plocka färsk strandmalört så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer. 

En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens. Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

 • 1 flaska Brännvin Special, 70 cl eller annan naturell vodka
 • 4 kvistar malört med blomknoppar alt. torkad malört

Tillagning

 1. Plocka små kvistar av Strandmalört som har gula knoppar med pollen. Plocka lite extra så att du har.
 2. Stoppa ner små kvistar med malört i spriten. Ett tips är att hälla över spriten på en 75 cl flaska eller annan karaff eller lufttät behållare.
 3. Låt besken stå och få smak. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
 4. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. 
 5. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar.
 6. Sila i kaffefilter. 
 7. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer