Basilikabröd limpa eller bröd med basilika

Basilikabröd. Baka egen limpa eller bröd smaksatt med basilika. Hembakta bröd eller limpor.

4 st basilikabröd limpa

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk hackad basilika (eller fryst) eller någon msk torkad
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2,5 liter vetemjöl
  • 2 msk mjölk att pensla bröden med

Tillagning

  1. Hacka basilikan.
  2. Finfördela jästen i en bunke.
  3. Tillsätt fingervarmt vatten, salt, olivolja, hackad basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen några minuter, eventuellt kan det behövas mer mjöl. Använd gärna degblandare.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  7. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga bröd.
  8. Lägg basilikabröden på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Gör några snitt på längden med en vass kniv.
  10. Låt basilikabröden jäsa 30 min.
  11. Sätt ugnen på 222 grader.
  12. Pensla basilikabröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Sänk även värmen till 200 grader.
  13. Du kan också strö solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön över basilikabröden innan gräddningen.
  14. Ta ut basilikabröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer