Barbequesås

Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.

4 portioner barbequesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 röd eller gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja eller olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl ananasjuice eller spad från inlagd ananas
  • 0,5 torkad chipotle, 1 röd chilifrukt eller valfri chili efter smak
  • 1 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk rök essens - liquid smoke (valfritt efter smak)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
  4. Tillsätt tomatpuré. Rör om.
  5. Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och ev. rökessens.
  6. Koka barbequesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
  7. Smaka av barbequesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili (tillsätt ex. några droppar tabasco för mer hetta).
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer