Barbecuesås BBQ-sås

Barbecuesås till grillat. Hemgjord grillsås, BBQ-sås eller barbequesås. Egen barbecuesås är god till grillat kött som hamburgare, entrecote, biff, oxfile, grillspett, fläskfile, fläskkarre mm. Hemlagad Barbecuesås passar också till grillad kyckling, korv, revbensspjäll, grönsaker, skaldjur och grillad lax.
Vill du ha röksmak på din barbecuesås så tillsätter du någon droppe rökessens - liquid smoke.
Ett tips är att ta undan en mindre skål med barbecuesås som du kan ha att pensla det du grillar. Sedan kan du servera resten av den orörda barbecuesåsen till maten i annan skål.

4-6 portioner barbecuesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl hackad inlagd ananas
  • 2 msk honung eller 1 msk socker
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl spad från ananas (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller annan chili efter smak
  • 3 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull, rör om och småputtra i ca 15 minuter. Gärna längre men tillsätt då lite vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  2. Smaka av barbecuesåsen med salt, honung, vinäger, svartpeppar samt några stänk tabasco (du kan också tillsätta valfri chili när du kokar såsen).
  3. Låt gärna barbecuesåsen svalna innan servering.
  4. Ta ev. undan ca 2 dl av såsen att pensla det du grillar med. Resten av såsen serveras kall eller ljummen i en skål bredvid.
  5. Barbecuesåsen kan mixas med ex. stavmixer om du vill ha den slät.
  6. Barbecuesåsen kan förvaras i kylskåp och blir godast dagen efter.
  7. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer