Barbecuesås

Introduktion och förberedelse

Amerikansk barbecuesås som får god smak av vitlök, lök, chili, äppelmust, cidervinäger, farinsocker, tomatpuré och mörk sirap eller melass.

BBQ-såsen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.

Serveringsförslag

  • Barbecuesås är mycket god att pensla på allt grillat mot slutet av grillningen. Förslagsvis till grillspett, grillad kyckling, lax eller grönsaker.
  • Jag hade den till grillat helt revbensspjäll som serverades med Mac and Cheese samt pickles av rödkål, spetskål och morot med chili.
  • Grillsåsen kan användas som BBQ-marinad att pensla med samt att ha som sås till maten - förslagsvis till dessa tunna grillade revbensspjäll, hamburgare eller tempehburgare.
  • Har du även tänkt servera såsen som tillbehör så tar undan en del till det innan grillningen. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.

Varianter

  • Vill du ha lite mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökessens. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden och smakar för mycket konstgjord rök. Eller tillsätt några krm rökt paprikapulver eller rökt chilipulver chipotle.
  • Hittar du inte melass så kan du ta mörk sirap. Obs du ska ej använda fodermelass utan livsmedelsmelass av sockerrör.
  • Istället för farinsocker kan såsen sötas med honung, råsocker eller koncentrerad äppeljuice.
  • Som salt kan man även ha i soja.
  • Cidervinäger kan bytas mot annan vinäger eller färskpressad citron eller lime.
  • Istället för konserverade persikohalvor kan man ha i konserverade päron eller ananas. Eller färsk tärnat äpple, persika, päron, ananas eller plommon.
  • En mer lättlagad variant som rörs ihop kall och ej kokas är denna barbequeglaze.

Tips

  • Såsen kan gärna stå och koka längre upp mot en timme på låg värme.
  • Vidare blir den godare om man kokar den någon dag innan och den får stå i kylen något dygn och mogna i smaken.

Barbecuesåsen kan förutom att pensla med serveras som extra sås vid sidan
Barbecuesåsen kan förutom att pensla med serveras som extra sås vid sidan.

4 portioner barbecuesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 2 tsk hackad röd chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl farinsocker
  • 3 msk cidervinäger
  • 2 msk melass eller mörk sirap
  • 1 tsk grovmalden svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 konserverade halvor persika

Tillagning

  1. Skölj chili samt hacka den.
  2. Skala vitlök och gul lök och finhacka dem.
  3. Fräs chili, vitlök och lök i en såskastrull i olja några minuter utan att ta färg.
  4. Tillsätt äppelmust, tomatpuré, farinsocker, cidervinäger, melass eller mörk sirap, svartpeppar och salt. Rör om och koka upp.
  5. Tärna persikohalvorna fint samt tillsätt dem.
  6. Låt barbecuesåsen stå att koka på medelvärme i ca 30 minuter.
  7. Mixa såsen slät med en stavmixer eller kör i en blender eller matberedare.
  8. Smaka av BBQ-såsen med salt, socker, vinäger, peppar samt ev. lite tabasco eller annan het sås eller chilipeppar till önskad hetta.
  9. Barbecuesåsen är klar att användas till pensling och/eller som tillbehör som sås.
E-mail
Medel: 3.8 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14