Bål med champagne, bröllopsbål eller festbål

Introduktion och förberedelse

Bål med champagne, bröllopsbål eller festbål smaksatt med lite konjak och apelsinlikör samt garnerat med jordgubbe.

Lyxigt, enkelt och omtyckt bål med äkta Champagne.

Som apelsinlikör kan du köpa Grand Marnier, Triple Sec eller Cointreau eller göra hemgjord apelsinlikör.

Använd en konjak som inte är så lagrad typ Fine eller trestjärnig - finare mer lagrad konjak kan man också ta.

Garnering

  • Du kan garnera varje glas vid servering eller med ett bär som en jordgubbe, hallon, vindruva, smultron, hjortron, vinbär eller liknande. Stora bär som jordgubbar och druvor kan även delas eller skivad.
  • Blad av citronmeliss, mynta eller ätliga blommor eller blomblad.
  • Små skivade bitar av citron, apelsin eller lime.

Skölj bär, blad eller frukt noga innan.

Alternativ till Champagne

  • Istället för Champagne kan du ta annat mousserande vin som spansk Cava; fransk Cremant de Bourgogne; sparkling dry wine från Australien; USA eller Sydafrika; italienskt prosecco eller spumante brut; tysk Sekt trocken eller annat mousserande torrt vin eller bubbel.
  • Ett annat prisvärt alternativ med festliga bubblor är kyld fransk torr cider. Då kan du ersätta konjak med Calvados och ta i Pommeau istället för apelsinlikör.

Alkoholfritt alternativ

Som alkoholfritt alternativ kan du alkoholfritt mousserande vin med neutral smak. Ersätt socker, konjak och apelsinlikör och smaksätt Rose's lime, apelsinsaft eller flädersaft - ta 1-2 dl i början och smaka av med mer om du vill.

Portionsberäkning

Här har jag räknat att ett champagneglas - flöjtglas - innehåller 22 cl och med jordgubbe eller annan garnering samt lite plats upp till kanten räknar jag 20 cl per glas.

Det går bra att räkna lite mindre mängd per glas - beroende på hur stora dina glas är - förslagsvis mellan 14-20 cl. Kolla gärna innan hur mycket dina glas innehåller - räkna någon cm från kanten.

Mer tips

Fler tips på bål, isgarnering, servering och välkomstdrinkar har jag sammanställt här.

Ett glas läskande Champagnebål med jordgubbe
Bjud på glas läskande Champagnebål garnerat med en jordgubbe - passar till fest, kalas, bröllop, födelsedagskalas eller annat tillfälle där du vill fira.

ca 30 glas bål med Champagne

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 10 sockerbitar
  • 2 dl konjak Fine eller trestjärnig
  • 2 dl apelsinlikör som Grand Marnier eller hemgjord
  • 0,5 liter färska jordgubbar eller gröna vindruvor utan kärnor, räkna 30 bär eller halvera dem och räkna 15 bär eller dela på tre och räkna 10 bär
  • 3 flaskor sodavatten à 33 cl
  • 6 flaskor torr champagne à 75 cl eller annat torrt mousserande vin från Norra Italien, Australien, Kalifornien, Sydafrika eller Cava från Spanien.

Tillagning

  1. Se till att sodavatten och champagne eller mousserande vin är väl kylt.
  2. Blanda socker med konjak och apelsinlikören i en liten skål. Rör om tills sockret löst sig. Häll ev. över i en glasflaska och förvara i kylen.
  3. Skölj och rensa bär. Skiva gärna jordgubbar och dela vindruvor. Hit kan du förbereda och ha i kylen på en fin bricka.
  4. Ta fram en fin bålskål - 5-7 liter är lagom. Det går också bra att servera direkt i glas. Ställ upp glas på bricka eller serveringsbord. Häll upp konjaks- och apelsinblandningen i skålen. Eller fördela 1,1 cl i varje glas. Hit kan du förbereda.
  5. Fyll på med champagne eller mousserande vin precis innan servering. Rör om försiktigt i bålskålen.
  6. Jag har räknat ca 20 cl bål per glas och ett champagneglas rymmer vanligtvis ca 22 cl.
  7. Garnera med en jordgubbe eller bit jordgubbe eller det du vill i varje glas vid servering. Du kan ha garneringen - jordgubbarna - i bålen vid servering om du vill det. Eller ha på en bricka eller skål vid sidan och garnera varje glas efter hand du serverar.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10

Tillbehör och liknande recept:

Blanda bästa bålen till festen

Vad ska du bjuda på att dricka till festen? Här är lite drinktips på fördrinkar och bål till många...