Bagels bagelrecept

Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas.
Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater om du vill. Vidare kan man toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön.
Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost;
gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.

24 bagels

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 1,6 kg vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll i bunken och lös jästen.
  2. Tillsätt sirap och ca 1,4 kg vetemjöl. Arbeta ihop degen väl (förslagsvis i en degblandare) och tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper från kanten.
  3. Blanda i saltet på slutet.
  4. Jäs bageldegen övertäckt till dubbelstorlek i 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 msk socker.
  7. Arbeta degen igen och tillsätt ev. rostad lök eller annan valfri smaksättning ex. hackade soltorkade tomater.
  8. Dela i 24 bitar.
  9. Forma varje bit till en ca 25-30 cm lång rulle och vidare till ringar som du fäster ihop med lite vatten.
  10. Placera bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter till.
  11. Lyft upp ringarna försiktigt och koka några åt gången i 4 minuter (tryck ner dem så att de doppas rejält).
  12. Ta upp med förslagsvis en hålslev och lägg tillbaks på bakplåtspapper på plåtar och strö över frön som vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön om du önskar det.
  13. Grädda bagelsen i mitten av ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
  15. Förslag till fyllning av bagels: Skär itu bagelsen och rosta halvorna i en stekpanna eller brödrost. Bred på färskost på halvorna. Lägg på ex. skivad gurka, fyllning som kött, kyckling eller soltorkade tomater, strimlad rödlök samt salt och peppar. Lägg ihop och skär itu till två halvmånar och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer