Baeckeoffe köttgryta från Alsace

Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd. Baeckeoffe betyder ungefär bagarens ugn.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

8 portioner Baeckeoffe

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 1 dag 3 tim

Ingredienser

  • 500 g benfri fläskkarré
  • 500 g benfri högrev
  • 500 g benfri lammstek
  • 3 stora gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mald kryddnejlika
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 7 dl torrt vitt vin från Alsace som Riesling
  • 1,5 kilo fast potatis
  • 3 tsk salt

Tillagning

  1. Dag 1: Skär köttet i 2x2 cm bitar. Lägg i en stor bunke eller dubbla stor fryspåsar att marinera i.
  2. Skala och skiva löken, vitlök och slanta morot.
  3. Blanda köttet med löken och kryddorna (utom saltet) samt häll på vinet så att det täcker köttet.
  4. Ställ en tallrik på köttet och en tyngd för att hålla köttet täckt med marinad (eller använd dubbla fryspåsar att marinera i).
  5. Marinera grytköttet i 1 dygn iaf minst över natten.
  6. Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skala potatisen.
  8. Skiva potatisen 1 cm tjocka skivor och lägg ett lager potatis i botten på en stor ugnsfast gryta, typ gjutjärnsgryta - gärna med tättslutande tungt lock.
  9. Häll av marinaden och spara den.
  10. Lägg ett lager med kött och lökblandningen över potatisen.
  11. Lägg ett till lager potatis och sedan kött och sedan potatis överst.
  12. Slå över marinaden och lägg på locket.
  13. Ställ köttgrytan längst ner i ugnen och låt gå i 3 timmar.
  14. Servera Baeckeoffe köttgrytan från Alsace direkt ur grytan i skålar - gärna med nybakt lantbröd och färskost.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer