Baeckeoffe köttgryta från Alsace

Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd. Baeckeoffe betyder ungefär bagarens ugn.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

8 portioner Baeckeoffe

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 1 dag 3 tim

Ingredienser

  • 500 g benfri fläskkarré
  • 500 g benfri högrev
  • 500 g benfri lammstek
  • 3 stora gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mald kryddnejlika
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 7 dl torrt vitt vin från Alsace som Riesling
  • 1,5 kilo fast potatis
  • 3 tsk salt

Tillagning

  1. Dag 1: Skär köttet i 2x2 cm bitar. Lägg i en stor bunke eller dubbla stor fryspåsar att marinera i.
  2. Skala och skiva löken, vitlök och slanta morot.
  3. Blanda köttet med löken och kryddorna (utom saltet) samt häll på vinet så att det täcker köttet.
  4. Ställ en tallrik på köttet och en tyngd för att hålla köttet täckt med marinad (eller använd dubbla fryspåsar att marinera i).
  5. Marinera grytköttet i 1 dygn iaf minst över natten.
  6. Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skala potatisen.
  8. Skiva potatisen 1 cm tjocka skivor och lägg ett lager potatis i botten på en stor ugnsfast gryta, typ gjutjärnsgryta - gärna med tättslutande tungt lock.
  9. Häll av marinaden och spara den.
  10. Lägg ett lager med kött och lökblandningen över potatisen.
  11. Lägg ett till lager potatis och sedan kött och sedan potatis överst.
  12. Slå över marinaden och lägg på locket.
  13. Ställ köttgrytan längst ner i ugnen och låt gå i 3 timmar.
  14. Servera Baeckeoffe köttgrytan från Alsace direkt ur grytan i skålar - gärna med nybakt lantbröd och färskost.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer