Äppelsaft

Äppelsaft kan du laga hemma och blir jättegott samt rätt nyttigt. Det är ju trots allt socker i saften. Denna äppelsaft liknar äppeldricka med skillnaden att det är mer äpplen samt socker i äppelsaften samt att man ofta har i lite konserveringsmedel för att spara saften längre. När du serverar äppelsaften så späder du den med lika delar vatten eller efter tycke. Vidare är den godast kall samt med is som måltidsdryck, till bål eller drink. 

Du får ut ca 3 liter saft. Du behöver några glasflaskor du kan försluta. Finns på Ikea med flera. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Äppelsaften förvaras mörkt och svalt. Håller många månader om inte år. Kolla så att den luktar, ser och smakar ok så går den fint att dricka. 

Väljer du att använda äpplen med rött skal så får du rosa äppelsaft.

Socker kan man ta lite efter tycke beroende på hur söt saft du vill ha. Till detta recept tillsatte jag 5 dl totalt. Tar du mindre socker tänk då på att sockret konserverar saften. Med mindre socker så blir saften mindre hållbar. Då är det viktigt att du också har i konserveringsmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på att saften ska hålla riktigt länge. 

3 liter äppelsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 2 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt)
  • 5 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador.
  3. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Ta gärna med äpplen med rött skal om du vill ha rosa äppelsaft.
  4. Skölj dem noga.
  5. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  6. Lägg äpplen i en stor bunke.
  7. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  8. Täck över och låt stå i kylen eller svalt och mörkt i två dygn. Rör om då och då.
  9. Sila äppeljuicen genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning någon timme.
  10. Mät upp äppeljuicen och tillsätt 2,5 dl socker per liter äppeljuice. Rör tills sockret löst sig.
  11. Fyll äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader innan.
  12. Förvara äppelsaften kallt och mörkt. Håller flera månaden om inte år. Ser den fin ut, luktar den fint och smakar den fint så kan man dricka saften.
  13. Vid servering så spär du saften med lika delar vatten eller efter smak. Mest läskande är saften kall samt med isbitar i.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer