Äppelsaft

Äppelsaft kan du laga hemma och blir jättegott samt rätt nyttigt. Det är ju trots allt socker i saften. Denna äppelsaft liknar äppeldricka med skillnaden att det är mer äpplen samt socker i äppelsaften samt att man ofta har i lite konserveringsmedel för att spara saften längre. När du serverar äppelsaften så späder du den med lika delar vatten eller efter tycke. Vidare är den godast kall samt med is som måltidsdryck, till bål eller drink. 

Du får ut ca 3 liter saft. Du behöver några glasflaskor du kan försluta. Finns på Ikea med flera. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Äppelsaften förvaras mörkt och svalt. Håller många månader om inte år. Kolla så att den luktar, ser och smakar ok så går den fint att dricka. 

Väljer du att använda äpplen med rött skal så får du rosa äppelsaft.

Socker kan man ta lite efter tycke beroende på hur söt saft du vill ha. Till detta recept tillsatte jag 5 dl totalt. Tar du mindre socker tänk då på att sockret konserverar saften. Med mindre socker så blir saften mindre hållbar. Då är det viktigt att du också har i konserveringsmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på att saften ska hålla riktigt länge. 

3 liter äppelsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 2 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt)
  • 5 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador.
  3. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Ta gärna med äpplen med rött skal om du vill ha rosa äppelsaft.
  4. Skölj dem noga.
  5. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  6. Lägg äpplen i en stor bunke.
  7. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  8. Täck över och låt stå i kylen eller svalt och mörkt i två dygn. Rör om då och då.
  9. Sila äppeljuicen genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning någon timme.
  10. Mät upp äppeljuicen och tillsätt 2,5 dl socker per liter äppeljuice. Rör tills sockret löst sig.
  11. Fyll äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader innan.
  12. Förvara äppelsaften kallt och mörkt. Håller flera månaden om inte år. Ser den fin ut, luktar den fint och smakar den fint så kan man dricka saften.
  13. Vid servering så spär du saften med lika delar vatten eller efter smak. Mest läskande är saften kall samt med isbitar i.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer