Äppelglögg

Trött på vinglögg? Gör lite äppelglögg istället - varm äppelmust med kanel, torkad ingefära, kardemumma, nejlikor, stjärnanis och socker. Jättegod alkoholfri men också god med Calvados i för de som vill ha en starkare glögg. Servera som vanlig vinglögg med skållade mandlar och russin. Äppelmusten får gärna stå och dra någon dag, dagar eller iaf minst 6 timmar för att få glöggsmak. 

Välj en fin råsaft av äpple eller äppelmust - jag tog Kiviks äppelmust men det finns fler sorter såklart. Det finns färdiga paket med glöggkryddor att köpa annars köper du ett litet paket av varje krydda - det som blir över håller länge till annat. 

1,875 liter äppelglögg ca 10 portioner à 1,7 dl per glas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 5 min

Ingredienser

  • 2x75 cl äppelmust
  • 1 påse glöggkryddor eller: 2 bitar kanelstång, 10 kryddnejlikor, 1 tsk kardemumma, 2-3 bitar pomerans, 1 stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 dl socker eller efter tycke
  • 37 cl sprit calvados (äppelbrännvin) eller annat brännvin, vodka, rom eller konjak funkar också

Tillagning

  1. Häll upp äppelmusten i en kastrull och tillsätt kryddorna. Sätt på lock eller täck över samt låt stå svalt i minst några timmar (iaf 6 timmar) helst över natten. Men kan också stå flera dagar - då kallt - så det inte börjar jäsa eller nåt.
  2. Tips är att ta undan några dl till alkoholfri äppelglögg och ha för de som vill ha utan alkohol.
  3. Blanda i socker tills det löser sig och smaka av så mycket du vill ha.
  4. Tillsätt spriten om du vill ha det i.
  5. Servering: värm upp glöggen och se till att du inte får med så många kryddor i glasen när du skopar upp den. Här har jag räknat på 1,5 dl per portion (10 portioner på två flaskor à 75 dl).
  6. Servera äppelglöggen varm (ca 65 grader) som vanlig glögg med skållade mandlar, russin och pepparkakor. Man kan servera direkt ur kastrulle eller använda en kanna eller liknande gryta för glögg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer