Tårtbotten eller sockerkaksbotten

Introduktion och förberedelse

Tårtbotten eller sockerkaksbotten. Kallas även anslag på konditori och passar att varva med fyllning och toppa med vispad grädde till tårta och andra bakverk.

Egen tårtbotten är lätt att baka själv.

    Serveringsförslag

    Tårtbottnen passar till all slags tårta. Här är några förslag på tårtor:

    Val av form

    • Du kan baka den i en stor rund springform med diamter 24-26 cm eller flera mindre springformar. Eller fyrkantig, avlång eller hjärtformad form om du vill ha en sådan tårta.
    • Om du dubblar receptet så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg då bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager stora tårtbottnar till en stor rektangulär tårta.

    Glutenfri variant

    Recept på glutenfri tårtbotten har jag också. Den bakas med enbart potatismjöl istället för vetemjöl.

    Tårta med sockerkaksbotten på tallrik
    En lättbakt sockerkaka du bakar med vispat ägg och socker; vänd i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Dela sedan sockerkakan i två eller tre bottnar, varva med fyllning av jordgubbar, mosad banan, grädde eller vaniljvisp.

    Så gör du en tårta

    1. Dela sockerkakan horisontellt med en lång smal kniv ex. brödkniv i två eller tre tårtbottnar.
    2. På tårtbottnarna kan du bre på fyllning vaniljkräm och/eller mosad banan; hårt vispad vaniljvisp, vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker, socker samt ev. rivet citronskal; mosade bär med socker eller sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt. Hit kan du förbereda och ha i kylen - då blir den bara godare efter någon dag.
    3. Vid servering så bred eller spritsa ut vispad grädde runt och på tårtan samt slutligen toppa med garnering av färska bär, riven vit choklad och/eller annat du gillar.

    2 tårtbottnar till en stor tårta, 12 normala bitar eller 8 stora tårtbitar

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 45 min

    Ingredienser

    • 4 ägg, normalstora
    • 2 dl strösocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 form, ex. rund springform på 24 cm i diameter
    • 1 msk smör till formen
    • 3 msk ströbröd till formen

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
    2. Vispa äggen med sockret fluffigt i minst 5 minuter med elvisp eller i matberedare. Eller 10 minuter för hand.
    3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
    4. Vispa hastigt ihop mjölblandningen med äggsmeten till en jämn smet utan klumpar.
    5. Lägg och klipp till ett bakplåtspapper i botten på formen. Smörj med mjukt eller smält smör och strö i ströbröd samt bröa formen.
    6. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.
    7. Ta ut och låt svalna i formen.
    8. Skär upp i två eller tre tårtbottnar med en lång kniv. Jag brukar använda en lång gravlaxkniv. Enklast är att skära i två bottnar.
    E-mail
    Medel: 3.2 (27 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-17

    Tillbehör och liknande recept: