Ankbröst med portvin- och körsbärssås

Introduktion och förberedelse

Ankbröst med portvins- och körsbärssås serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis. Lyxigt och festligt.

Räkna 4 mindre ankbröst eller så kan du köpa 2-3 större och dela upp efter du skivat dem.

Stekgrader ankbröst

Mät med stektermometer i mitten av bröstet och välj hur stekt du vill ha det. Rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.

Tänk på att värmen stiger några grader ytteligare efter du tagit ut brösten.

Låt köttet också vila några minuter innan du skär upp så värmen sprider sig lite.

Att dricka till

Gott vin till är ett fylligt rött vin som Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.

4 portioner ankbröst

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram ankbröst med skinn
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatisstomp: 800 gram potatis
  • 0,5 dl god olivolja
  • Portvin- och körsbärssås: 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1/2 dl torkade eller 1 dl halverade färska körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 400 gram pak choi eller broccoli; eller 200 gram färsk babyspenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 1 msk sesamfrön
  • 10 urkärnade färska körsbär till garnering eller 1/2 dl torkade körsbär du blötlagt i vatten (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatisen med en tsk salt i en kastrull.
  2. Under tiden skär du ett snett rutmönster med ca 1 cm mellanrum i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Skär ej helt genom fettet utan endast 2-3 mm ner i fettet.
  3. Salta och peppra ankbrösten runt om.
  4. Värm en stekpanna och bryn ankbrösten med fettsidan nedåt först. Du behöver inget extra fett då ankan är fet i sig.
  5. När ankbröstets fettsida fått fin brun färg vänder du dem bryner någon minut till.
  6. Ta upp ankbrösten och lägg på en tallrik bredvid. Häll över ankfettet i en såskastrull.
  7. Rör i vetemjölet i ankfettet.
  8. Tillsätt sedan portvinet.
  9. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  10. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme. Mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  11. Rensa pak choi, spenat eller broccoli och skölj i vatten. Skär i grova bitar eller buketter.
  12. Värm två msk olivolja i en kastrull och tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan pak choi, spenat eller broccoli. Vänd runt och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt sojan på slutet och ev. sesamfrön.
  13. Lägg i ankbrösten i stekpannan igen och häll över såsen. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Använd gärna en termometer och sätt in i mitten av ankbrösten. När det är 65 grader är de klara och ljust rosa. Annars kan du ta upp ett ankbröst och skär en skiva så ser du stekgraden. Låt ev. sjuda några minuter till om du tycker de är för blodiga.
  14. Mosa potatisen och tillsätt salt och peppar samt olivolja och rör till ett grovt mos.
  15. Ta upp ankbrösten och lägg på en skärbräda. Häll över såsen i en såskastrull. Skär sneda 1,5 cm breda skivor i riktning tvärs mot köttfibrerna. Titta på ankbröstet först så ser du i vilken riktning köttfibrerna går.
  16. Rör ner smöret i såsen precis innan servering. Mixa gärna fluffig med en stavmixer. Vänd gärna ner några färska halverad urkärnade körsbär eller torkade körsbär du blött upp i vatten i såsen innan servering.
  17. Lägg upp grönsakerna och toppa med skivor av ankbröst, en hög potatisstomp vid sidan och skeda över lite av såsen över ankbröstet. Servera resten av såsen i såskanna bredvid.
  18. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 594 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-29