Ankbröst med portvin- och körsbärssås

Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna 4 mindre ankbröst eller så kan du köpa 2-3 större och dela upp efter du skivat dem.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.

4 portioner ankbröst

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram ankbröst med skinn
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatisstomp: 800 gram potatis
  • 0,5 dl god olivolja
  • Portvin- och körsbärssås: 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl torkade eller halverade inlagda körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 400 gram pak choi eller färsk spenat eller broccoli
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 1 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatisen med en tsk salt i en kastrull.
  2. Under tiden skär du ett snett rutmönster med ca 1 cm mellanrum i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Skär ej helt genom fettet utan endast 2-3 mm ner i fettet.
  3. Salta och peppra ankbrösten runt om.
  4. Värm en stekpanna och bryn ankbrösten med fettsidan nedåt först. Du behöver inget extra fett då ankan är fet i sig.
  5. När ankbröstets fettsida fått fin brun färg vänder du dem bryner någon minut till.
  6. Ta upp ankbrösten och lägg på en tallrik bredvid.
  7. Rör i vetemjölet i ankfettet.
  8. Tillsätt sedan portvinet. Rör ur pannan med portvinet och låt ev. alkoholen brinna upp (akta huvud och fläkt). Bränner du av portvinet så bildas extra goda smaker.
  9. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  10. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. Lägg i ankbrösten igen och sjud färdiga på svag värme i 10-15 minuter. Använd gärna en termometer och sätt in i mitten av ankbrösten. När det är 65 grader är de klara och ljust rosa. Annars kan du ta upp ett ankbröst och skär en skiva så ser du stekgraden. Låt ev. sjuda några minuter till om du tycker de är för blodiga.
  12. Rensa pak choi, spenat eller broccoli och skölj i vatten. Skär i grova bitar eller buketter.
  13. Värm två msk olivolja i en kastrull och tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan pak choi, spenat eller broccoli. Vänd runt och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt sojan på slutet och ev. sesamfrön.
  14. Mosa potatisen och tillsätt salt och peppar samt olivolja och rör till ett grovt mos.
  15. Ta upp ankbrösten och lägg på en skärbräda. Spara såsen. Skär sneda 1,5 cm breda skivor i riktning tvärs mot köttfibrerna. Titta på ankbröstet först så ser du i vilken riktning köttfibrerna går.
  16. Rör ner smöret i såsen i pannan.
  17. Lägg upp grönsakerna och toppa med skivor av ankbröst, en hög potatisstomp vid sidan och skeda över sås och körsbär över ankbröstet.
  18. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer