Africana panna med quorn, curry och grädde

En god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.

4 portioner Africana panna med quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 st quornfileer
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 färsk mango i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk Mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
  2. Dela quornfileerna på mitten - här jag valt 6 st till 4 portioner då jag tycker de är lite små. Om du delar dem får alla 3 st halvor var. Du kan såklart ta så många quornfileer du tror går åt.
  3. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  4. Salta och peppra quornfileerna och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  5. Ta upp och lägg åt sidan.
  6. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  7. Späd med vatten och grädde och rör om.
  8. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  9. Tillsätt sedan quornfileerna igen och låt koka 5 minuter till.
  10. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  11. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer