Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen

Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.

1 äppelsockerkaka, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 130 gram smör
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 äpplen
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Tillagning

  1. Ställ gärna fram smöret innan så att det mjuknar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smörj en platt rund form (gärna med löstagbar kant) med lite av smöret och bröa den med skorpmjöl.
  4. Lägg resterande smör i en bunke. Mikra eventuellt så att det mjuknar lite om det är kylskåpskallt.
  5. Tillsätt sockret och vispa pösigt några minuter med en elvisp eller för hand.
  6. Skala äpplena, kärna ur och skär i små klyftor.
  7. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockerblandningen under vispning.
  8. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk samt rör hastigt ihop till en sockerkakssmet.
  9. Häll sockerkakssmeten i formen.
  10. Stick ner äppelklyftorna runt om rätt tätt i smeten.
  11. Strö över kanel och socker.
  12. Grädda äppelsockerkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Känn med en sticka om den är klart.
  13. Ta ut och låt äppelsockerkakan svalna några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer