Äppelrelish

Äppelrelish är en go röra till allt. Med tärnade äpplen som får koka ihop med lök, vinäger, socker och lite chili. En slags äppelchutney.
Relish kan lagas på vilken sort äpplen som helst men välj gärna något svenskt äpple.
Vill du spara äppelröran länge så se till att sterilisera den glasburk och lock du tänkt använda. Ex. genom att värma i ugnen i 15 minuter på 100 grader. Då häller en oöppnad burk i 3 månader svalt och mörkt. Öppnad burk håller i 15-20 dagar i kylen. Man kan också använda syltsocker med konserveringsmedel men då blir konsistensen lite mer fast och gelélik. Eller tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Har du mycket äpplen och undrar vad du ska göra med alla så är detta ett kanonrecept att koka en massa äppelrelish och lägga in på steriliserade glasburkar.
Ett alternativ är att som förr koka in äppelrelishen direkt i burkarna till en konserv. I korthet går det till så att du fyller burkarna med ingredienserna till relishen nedan, sätter på lock och kokar burkarna täckta med vatten i en timme. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Håller mycket länge om inget syre kommer till. Ser, luktar och smakar det ok så är det bara att äta.

1 liter äppelrelish

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram äpplen
  • 2 gula lökar
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,75 dl socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj äpplena.
  2. Skär dem i tärningar. De behöver ej skalas.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
  5. Mät upp socker i en kastrull.
  6. Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
  7. Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  8. Låt småkoka i 15 minuter. Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar. Smaka av med sött, salt och surt.
  9. Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock. Låt svalna.
  10. Eller servera i en skål direkt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer