Äppelrelish

Äppelrelish är en go röra till allt. Med tärnade äpplen som får koka ihop med lök, vinäger, socker och lite chili. En slags äppelchutney.
Relish kan lagas på vilken sort äpplen som helst men välj gärna något svenskt äpple.
Vill du spara äppelröran länge så se till att sterilisera den glasburk och lock du tänkt använda. Ex. genom att värma i ugnen i 15 minuter på 100 grader. Då häller en oöppnad burk i 3 månader svalt och mörkt. Öppnad burk håller i 15-20 dagar i kylen. Man kan också använda syltsocker med konserveringsmedel men då blir konsistensen lite mer fast och gelélik. Eller tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Har du mycket äpplen och undrar vad du ska göra med alla så är detta ett kanonrecept att koka en massa äppelrelish och lägga in på steriliserade glasburkar.
Ett alternativ är att som förr koka in äppelrelishen direkt i burkarna till en konserv. I korthet går det till så att du fyller burkarna med ingredienserna till relishen nedan, sätter på lock och kokar burkarna täckta med vatten i en timme. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Håller mycket länge om inget syre kommer till. Ser, luktar och smakar det ok så är det bara att äta.

1 liter äppelrelish

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram äpplen
  • 2 gula lökar
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,75 dl socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj äpplena.
  2. Skär dem i tärningar. De behöver ej skalas.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
  5. Mät upp socker i en kastrull.
  6. Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
  7. Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  8. Låt småkoka i 15 minuter. Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar. Smaka av med sött, salt och surt.
  9. Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock. Låt svalna.
  10. Eller servera i en skål direkt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer