Äppelbullar fyllda bullar med äppelmos

Äppelbullar. Hembakta fyllda bullar med äppelmos är gott till fika och picknick.

20 äppelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 2 dl äppelmos
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje deg till en stor fyrkantig rektangel - en i taget.
  8. Ta ut runda kakor (1 dm i diameter) eller skär rutor ca 1 dm.
  9. Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
  10. Lägg två msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten eller trianglar.
  11. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med 10 på varje.
  12. Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  15. Strö över pärlsocker.
  16. Grädda bullarna i ca 10 minuter.
  17. Låt äppelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer