Älgpytt

Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.

4 portioner älgpytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram tärnat älgkött som är stekt eller kokt
  • 1,5 gul lök
  • 8 potatisar, ca 900 gram, fast sort
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med
  • Tillbehör: 4-8 ägg (ett var eller två vardera)
  • Inlagda rödbetor
  • Saltgurka

Tillagning

  1. Tärna älgköttet.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek löken mjuk i en stekpanna i någon msk smör och olja på låg värme. Lägg över på en tallrik.
  3. Skala under tiden potatisen.
  4. Skär den i små tärningar ca 1x1 cm. Skölj den i durkslag.
  5. Stek potatisen mjuk och till fin färg i 2-3 msk smör samt 2-3 msk olja i en stor stekpanna. Totalt ca 20 minuter. Förslagsvis på högre värme första minuterna sedan på låg värme under lock i 20 minuter. Akta så det inte bränns. Vänd dem då och då.
  6. Skär köttet i ca 1 cm tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Förbered och stek ägg i lite smör.
  9. När potatisen är klar så fräser du kött i lite smör och olja någon minut. Blanda i lök och potatis till en pytt. Salta och peppra.
  10. Servera älgpytten med stekt ägg, persilja, inlagda rödbetor och saltgurka.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer