Älgentrecote

Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.

4 portioner älgentrecote

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 800 gram älgentrecote
  • 1,5 meter steksnöre
  • Rostade rotfrukter: 250 gram delikatesspotatis
  • 250 gram morot
  • 250 gram persiljerot eller om det ej finns palsternacka
  • 250 gram kålrot
  • 250 gram gulbeta
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Skysås: 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör
  • 2 dl steksky från ex. stek

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bind upp entrecoten i steksnöre (valfritt - men den håller då formen bättre och steker jämnare).
  3. Gnid in entrecoten i salt, peppar och lite olivolja eller annan olja.
  4. Bryn den runt om och lägg upp i en stekgryta eller ugnsform.
  5. Sätt i stektermometer i mitten på köttet. Täck med lock eller folie.
  6. Stek i ca 1 timme tills den har en innertemperatur på 55 grader.
  7. Skala rotfrukter, och skär i grova bitar ca 3*3 cm. Små potatisar kan du behålla hela och med skal.
  8. Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med olivolja, salt och peppar.
  9. Ställ in i ugnen över köttet och låt gå med köttet.
  10. Skysås: koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  11. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  12. När köttet nått 55 grader tar du ut det och upp ur formen. Slå in det i folie och låt det vila i 10 minuter.
  13. Sätt ugnen på max grill och låt rotsakerna få lite färg medan köttet vilar. Akta så de inte bränns.
  14. Sila upp skyn från entrecoten ner i såsen. Låt koka upp och sjud några minuter.
  15. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Vispa i smöret.
  16. Skär upp ca 1 cm tjocka skivor av älgentrecoten och servera på tallrik eller fat med rostade rotfrukter, skysåsen bredvid samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer