Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon

Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.

2 portioner äggakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl rårörda lingon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek fläsket knaprigt under tiden i en gjutjärnspanna eller ugnsfast teflonpanna.
  3. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en bunke.
  4. Ta upp fläsket och lägg över det i en annan panna. Lämna flottet kvar i pannan.
  5. Häll sedan i äggakakssmeten i den varma stekpannan och sätt in i ugnen samt grädda äggakakan i ca 15 minuter.
  6. Skaka på äggakakan och se så att den har stelnat och ej är blaskig i mitten.
  7. Värm på fläsket mot slutet av gräddningen.
  8. Ta ut äggakakan och servera den med det varma fläsket samt rårörda lingon.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer