Adventskaka med saffran

Baka god och enkel hembakt kaka till advent, lucia eller jul. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. färska bär eller jordgubbssylt, hallonsylt, hjortonsylt eller annan sylt. 

Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten. 1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.

1 adventskaka eller saffranskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 små ägg eller två stora ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  3. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
  10. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  12. Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer