Vego, vin och parmesan på Stockholms matmässa

Här kommer en något sen rapport om läget på matmässan Stockholm Food and Wine som gick av stapeln i november 2016. Detta är ett första mer bloggigt inlägg som jag kommer att göra lite då och då när det passar. Letar du efter mer genomarbetat material så hittar du matartiklar och senaste recepten här. 

2016-02-09

Brasilianska tapioka pannkakor - helt vegana
Brasilianska tapioka pannkakor - helt vegana

En rolig nyhet som jag aldrig sett brasilianska pannkakor. Tack till Vivo Stockholm som visade mig hur man lagar denna brasilianska streetfood. Det är pannkakor som bakas med tapiokamjöl. Mjölet blandas med vatten och sedan är det bara att strö över ett jämnt lager i en stekpanna och så får man pannkakor. Då de är utan ägg är de helt veganska pannkakor. De blir knapriga också. Smakar inte så mycket från början men med goda toppings som ex. jordnötssmör, skivad banan och riven choklad blir de jättegoda. 

Vivo steker Brasilianska tapioka pannkakor
Vivo steker Brasilianska tapioka pannkakor.

Salma lax på Stockholm food and wine
Salma lax på Stockholm food and wine. En av flera producenter som var på plats.

Salma lax som har lyxig norsk lax - perfekt till sushi - var en av många producenter på plats.

Vita viner och mingel
Vita viner och mingel. Till skillnad från förr så är nu mässan öppen och har vinprovning för allmänheten.

Detta år var mässan öppen för allmänheten och många gick för att prova viner och handla delikatesser. Mest var det av parmesanförsäljare som verkar vara en populär affär att sälja. 

Pizzaugn för hemmabruk
Pizzaugn för hemmabruk. Kanske nästa stora trend?

Vedeldad ugn - vedeldade bakugnar för pizza och bröd. Att baka egen pizza blir allt vanligare - mycket hänger på att få upp värmen tillräckligt högt vilket en vanlig hemmaugn inte fixar. Så fler små pizzaugnar för hemmabruk tror jag vi kommer att få se. 

Grönsakslådor från Mossagården
Grönsakslådor från Mossagården

Ekologiskt, vegetariskt och vegan är ännu stora trenden verkar det som. Två veganska matmagasin på plats talar för detta. Vegourmet - matmagasin med vegomat. VEGO - Sveriges största och första vegetariska mattidning. Kung Markatta - Massor med goda ekologiska varor med hög kvalitét.  Biofood - Välsorterad ekologisk hälsomat. Husagård kött - ekologiskt kött från nöt, lamm och gris. Krav - Läs mer om ekologisk kravmärkning och varför du ska välja den. Årstiderna samt Mossagården - ekologiska grönsakslådor direkt till dörren. 

Gruyere och appenzeller
Gruyere och appenzeller

Gruyere - kanske den godaste osten som finns? Var med på mässan tillsammans med Appenzeller - en annan mycket fin ost från Schweiz. 

Lite annat som jag tyckte var intressant:

Japanese Knife Company - allt med japanska knivar. Skicka iväg din kniv och få den slipad prisvärt för hand.

La Belle de France - riktigt fin fransk kyckling - frigående, långsamt växande, fri från GMO, flera raser med mera. 

Nordic Wild Treat - råsaft från svenska blåbär och lingon. 

Camelina - kallpressad olja av oljeådra som är en gammal svensk nyttig växt. 

Pyramidbageriet - knäckebröd, kex och tunnbröd bakat i vedeldad ugn på surdeg. 

Hafi - sylt, saft och marmelad från syltkokeriet i Brännarp. 

Poggio - olivolja och balsamvinäger från svensk i Toscana. 

Gårdsnära - hitta lokala producenter och gårdar nära dig. 

Evas kroppkakor - öländskt mathantverk. Isterband och kroppkakor.

Gårdsbutiker Skåne - perfekt om du vill på utflykt i Skåne. 

Bärby Östergård - rapsolja från Bohuslän. 

Äleby gård - viltkött på nätet med hjortkött, vildsvinskött, vildand mm.

Bondens bästa - fläskkött från fem skånska gårdar. Även lufttorkat.

Svensk potatis - allt om vår goda svenska potatis. 

Scandinavian Silver Eel - odling och uppfödning av ål. Säljer rökt ål - ska du köpa någon rökt ål så välj denna. 

Visthusboden - en liten saluhall i Stora Skedvi. 

Bjärefågel - fin svensk kyckling som fått växa långsamt och gå ute. 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer