Trerätters till Nyår

Ett färdigt förslag på trerätters nyårsmiddag med vintips. Här har jag valt ut några klassiska recept och säkra kort till en trerätters nyårsmiddag.

Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar
Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar

Gillar du inte dessa rätter så kan du välja andra samt få fler tips till nyårsmat här. Tänk bara på att väljer du kött till förrätt så ta fisk till huvudrätt och tvärtom. Jag har också tagit med vegetariskt alternativ. Här kan du ha räkor på snittar och sedan till förrätt - helt fel egentligen - men jag gillar räkor. 

Börja med snittar och bubblande mousserande vin som välkomsdrink; sedan en förrätt; huvudrätt; efterrätt eller dessert samt vanligt kaffe eller kaffedrinkar med godis-tryffel. Sedan är det tolvslag och dags för kyld skumpa eller liknande. Efter tolvslaget kan man laga en vickning med om man vet att gästerna är hungriga och inte vill gå hem. Här hittar du flera recept som passar till nyår. 

Tilltugg: 

Bjud först på något att tugga på så gästerna får något i magen direkt. Snittar som ankleversnittarräksnittar samt löjromssnittar på tunnbröd är gott. Och/eller melonbitar lindade med parmaskinka.

Förrätter:

Mitt tips på förrätt är med skaldjur om huvudrätten är kött. Gott är avokadohalva, Toast Skagen eller räkcocktail. Annat som funkar är Ceviche eller kokt hummer.

Alternativ: Om huvudrätten är fisk kan du välja en förrätt med kött eller vegetarisk som Miniråbiffar, Carpaccio med oxfile eller svamp

Huvudrätter:

Kött: Oxfilé provencale eller Oxfilé med Bearnaisesås och klyftpotatis.  

Fisk: Fiskspett med hummersås

Vegetariskt: Ugnsbakad fetaost. Servera med valfria tillbehör eller samma tillbehör som till kött eller fiskrätten. 

Efterrätter:

Här har jag valt pannacotta med sylt som hjortron - mylta, creme brulechokladpannacotta eller cheesecake. Alla dessa kan du förbereda dagen innan och ha i kylen. Creme brule är här det krångligaste receptet och du behöver små värmetåliga ugnsformar samt en gasbrännare att bränna sockret vid servering. En variant som kan förberedas helt till servering är creme caramel

Vintips och tips på drycker till menyn:

Snittar och välkomstdryck: Servera med kylt mousserande vin som Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne. Funkar också med en väl kyld modern IPA öl som Lagunita eller ljusare lageröl som Nils Oscar. 

Förrätten: Skaldur: Vintips till är ett vitt torrt och kylt ekfatslagrat chardonnay. Till förrätt med kött så kan du ta öl som IPA eller lageröl. 

Huvudrätt med kött: ett rött väl lagrat vin som shiraz från Australien eller syrah från Frankrike funkar. Ett finare Cabernet Sauvignon från nya världen (Australien, Sydafrika, USA osv) eller klassiskt Bordeaux-vin funkar också utmärkt till oxfilé med bearnaise. 

Efterrätten: Välj ett sött dessertvin. Det ska serveras kylt. Mitt tips är att sött vin typ fransk Sauternes eller liknande med botrytis - ädelröta. Jättegoda sådana finns även från USA, Canada, Australien eller Sydafrika. Vidare funkar ett tyskt sött vin som Trockenbeerenauslese eller icewine. Ett annat förslag är Tokay från Ungern. 

Alkoholfritt alternativ är: till förrätt och huvudrätt skulle jag tagit en kall och god alkoholfri öl som Clausthaler, Nanny state från Brew Dog, från Mikkeler Ambler eller Drinkinn in the Sun - köp en variant till förrätt och en till huvudrätt. Till fördrinken kan du bjuda på kallt mineralvatten, Ame eller annat mousserande alkoholfritt. Till efterrätt så passar kyld svart vinbärssaft, äppelsaft eller liknande - gärna med is i. 

Du hittar recepten här nedan: 

Recept nedan:

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer