Tips på kokböcker att fläcka ner på köksbänken

Bokdiskarna pöser över av böcker om mat och dryck. Det sägs komma en ny kokbok varje dag. Trenden går mot allt mer specialinriktade böcker. Både vad gäller matlagning och dess tänkta läsare. Här är några tips på bra kokböcker med väl fungerande recept och fina bilder.

Kokbokstips Allt om Mats stora kokbok har det mesta du behöver för att lyckas i köket med fina bilder och väl provade recept. Allt uppdelat efter tillfälle och säsong.

 

Många kokböcker förpassas fort till bokhyllan eller förblir bara ögongodis med alla fina bilder. Sedan finns det andra som man faktiskt har nytta av och är värda att slå i efter recept, idéer och inspiration i köket. Här har jag plockat ut några favoritkokböcker med olika inriktning.

En grundkokbok är alltid bra att ha för att slå upp recept man är osäker på och få inspiration. En av de senaste och finaste är Allt om Mats stora kokbok. En grundkokbok med massor av bra provlagade och pedagogiskt beskrivna recept med fina bilder uppdelade efter livets olika måltider som bland annat: lätta och snabba vardagsrätter; festligare helgmat till fredagar och lördagar; långkok för söndagar; samt bufféer och tips till kalas och fester som student och bröllop; samt högtider som jul och nyår men också efter säsong som svamptider osv.

Fler alternativ till grundkokbok är Vår kokbok eller Rutiga kokboken. De har de flesta recept man kan behöva.

Vår kokbokVår kokbok - (Inbunden) från Norstedts
Den senaste stora samlade kokboken med både svenska husmanskost som moderna favoriter. Nya bilder och alla recept omarbetade och provlagade. En kokbok jag rekommenderar då den har det mesta man kan behöva och du kan vara trygg att recepten fungerar.

Rutiga Kokboken - (Inbunden) Icaförlaget. En klassiker med alla grundrecept man behöver. Ny och genomarbetad med recept som funkar. Prisvärd.

Kokböcker med olika inriktning:

Julkokböcker:

Allt om Mats julkokbok Julkokboken - (Inbunden) Allt om Mat
En fin julkokbok med roliga och intressanta vinklar för hela julhelgen. Vad sägs om jul för två, drinkar vid brasan, julmat från Europa, viltmiddag på juldagen samt tips på nattamat. Alla vanliga julrätter finns givetvis med samt tips och recept på de du kan förbereda samt de som helst ska lagas på julafton. Vidare hittar du för recept för julbak, ätbara klappar och glöggfesten till advent. Boken avslutas med ett avsnitt om mellandagarna samt tips och recept till det nya året. Som vanligt väl fungerande och goda recept samt tips från Allt om Mat-redaktionen.

Mannerströms julkokbok Mannerströms julkokbok - (Inbunden) Leif Mannerström, Norstedts
Inga halvfabrikat utan julmat från grunden och i många fall på läskande elegant vis.

Baka bröd:

Surdegsbröd recept och tips från en hemmabagare - (Inbunden)av Martin Johansson
Det började som en blogg och en surdeg - det slutade som en bestseller. Boken Surdegsbröd har allt du behöver veta om den lite knepiga världen av surdegar och riktigt gott brödbak. Författaren har prövat sig fram och efter många lyckade (och en del misslyckade) försök delat med sig av sina erfarenheter. Den underhållande, roliga och intressanta bloggen och de flesta recept finns på PaindeMartin.

Bröd från Brunkeberg
Bröd från Brunkeberg av Helene Johansson. Proffsknep till alla hemmabagare: hur man bearbetar degen, hur man sätter en surdeg och håller den levande, hur man jäser och gräddar. Alla kan lära sig att baka gott matbröd - med eller utan surdeg - och man behöver inte krångla till det.

277 sorters kakor277 sorters kakor av Jan Hedh
Alla grunder och proffsknep för att baka alla våra goda småkakor och kaffebröd (277 stycken?) från Jan Hedh - en legend bland proffsen inom dessert, bageri och restaurang. En bibel för hembagaren men också proffsbagaren.

Sju sorters kakor - (Inbunden) Icaförlaget Sju sorters kakor kokbok.
Grundkokbok för hemmabagaren. Är du ett kakmonster som också gillar att baka egna kakor och tårtor så är denna bok för dig. Pedagogisk, pålitlig och recept som täcker såväl klassiker som småkakor till nya biscottis med bilder till det mesta.

Bröd och kaffebrödBröd och kaffebröd - baka på riktigt med Jan Hedh (Inbunden). Funderar du på att öppna bageri så är denna bok för dig. En riktig proffsbok där allt görs från grunden - inget fusk med färdig smördeg - vad slår ett nybakt wienerbröd med riktig smördeg?

Övriga kokböcker: 

Lyckas med chokladLyckas med choklad. Nobelkonditorn och chokladproffset Magnus Johanssons chokladbok är en riktigt trevlig kokbok med läskande foton som även - liksom recepten - är pedagogiskt upplagda i steg för steg för hemmakocken. Hur du gör hemmagjorda praliner, chokladkakor och chokladdesserter samt mycket mer med choklad.

Pluras spanska kokbokPluras spanska kokbok - Plura lagar spanska rätter på Mallorca, i Barcelona samt i Stockholm! Helstekt gris, grillfest på Mallorca och tapas samt många andra trevliga rätter bjuds med riktigt fina bilder till. Maten blandas med anekdoter från Pluras spanska äventyr. Duktiga kocken Johan Åkerberg med flera års kockande i Barcelona i bagaget har styrt upp matlagningen till en riktigt trevlig kokbok om du är nyfiken på spansk matkultur på Pluras vis.

Frukt och bärFrukt och bär - 100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar av Gloria Nicol
Den här boken innehåller 100 recept som hjälper dig att ta vara på överflödet då frukt, bär och grönsaker är som bäst och billigast. Och detta oavsett om du odlar grönsaker i din egen trädgård, åker till olika självplock eller handlar på torget.

Safta och syltaSylt och marmelad av Jan Hedh
Alla grunder och proffsknep för godaste marmeladerna, sylten och saften från Jan Hedh - en legend bland proffsen inom dessert, bageri och restaurang. En bibel för saftaren och syltaren.

EfterrätterEfterrätter, tårtor och godsaker av Jan Hedh
Användbar, enkel men noggrann och användbar kokbok för dessert och godisälskare. Superproffset på sött och bageri Jan Hedh lagar klassiker som chokladmousse och marängsuisse, svenska desserter som äppelpaj och saftkräm tillsammans med internationella godsaker som tiramisu och clafoutis. Allt provlagat och testat för nybörjare som proffs.

SvampbokNya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund
Gillar du att plocka svamp är detta boken för dig. Alla matsvampar på bild med tips.

SvamplyckaSvamplycka av Jens Linder och Pelle Holmberg
Svamplycka för mig är när man lyckas hitta kantareller eller fina Karl-Johan. I boken Svamplycka kan du läsa allt om svamp: vilken säsong just din favoritsvamp tillhör, hur du känner igen de olika matsvamparna, hur du tar hand om dina plockade svampar, hur du förvarar dem och hur du tillagar varje sort på bästa sätt.

SurströmmingSurströmming : en handbok av Fredrik Ringblom och Örjan Westlund
Allt du vill veta om surströmming - både för den nyfikne och erfarne surströmmingsälskare. Äntligen en bok om denna syrade nordsvenska specialitet. En välkänd, kontroversiell, men självklar del av vår husman-skost blir här filead in i minsta detalj. Boken tar upp historia, sillzoologi och har även dryckestips, liksom några favoritrecept och visor.

BlåbärBlåbär: minnen, mat och smak av Anette Rattfelt, Simen Lunøe Pihl. En annorlunda och intressant bok om blåbär, historia, folks berättelser samt recept.

Tältmat Tältmat av Anders Billing. Inspiration och tips på mat för camparen och vandraren. Recept, utrustningslistor mm gör menyn på vandringen lite mer spännande än all dyr och tråkig frystorkad mat.

Grilla Grilla - Goda recept på grillad mat, marinader, såser, röror och tillbehör av Johan Åkerberg och Sara Bang-Melchior. Goda råd, goda recept och gott resultat. En användbar bok med grunder i grillning och många goda enklare såväl som mer avancerade recept som helgrillad stek.

Picknick Picknick - av Louise Pickford mfl. Tips och inspiration på enkel och god picknickmat. Lite internationell stil på recepten och det är ju gott med omväxling och nya idéer.

Rabarber Rabarber - av Ingar Nilsson. Allt om rabarber med ett 60-tal recept. Historia och intressanta fakta, tips på nya rätter och klassiker. Gillar du rabarber är detta boken för dig.

Pasta och pizza Mitt Italien : pasta och pizza från norr till söder av Glenn Strömberg. Glen har här tagit hjälp av Italienska mästaren i pizzabakning. Som vi alla vet skiljer sig italienska pizzor från de svenska men här får du många goda pizzarecept och tips på goda pizzor som funkar för hemmapizzabaket.

Smörgåstårta Smörgåstårtor av Maria Rolf. Fler recept på smörgåstårtor hittar du i denna bok. Smörgåsbakelser och tips på buffébord samt såklart klassiska varianter med till exempel lax, räkor och majonnäs; samt modernare varianter med färskost, soltorkade tomater, rucola och parmaskinka eller ädelost och fikon!

Sushi En handbok Sushi av Robert Melin. Bra, prisvärd och tydlig bok med alla moment för dig som vill göra egen sushi.

Den hemlige kocken
Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik - (Pocket) av Mats-Eric Nilsson. Boken som startade allt prat om tillsatser i maten. Rolig och underhållande och lite skrämmande om vad vi egentligen stoppar i oss.

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer