Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Sylta och safta mera. Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg in egna grönsaker som rödbetor och gurka.

Syltrecept, saftrecept, gelerecept och inläggningar Sylta, safta, geléa och lägg in. Bär, frukter och grönsaker. Njut sedan av dina burkformade skatter direkt eller när höst och vinter sätter in.

Färska bär, frukter och grönsaker är en njutning. Har du ett överskott eller av annan anledning vill spara på skörden finns flera goda recept och alternativ - frysa, safta, sylta, geléa och lägga in. Bästa tiden för detta är sommar och tidig höst men det går givetvis att sylta och safta året runt.

De gamla recepten på hemgjord saft har nästan glömts bort nuförtiden när saft från affärshyllan så lätt slinker med hem istället. Med sylt, marmelad och kräm förhåller det sig likadant. Varför ska du då göra egen? Du kanske har lyxproblemet med en för stor skörd och helt enkelt måste göra något med den. Andra argument är nöjet att själv laga sin mat, du kan själv styra tillsatser och socker samt att det rent ut sagt smakar bättre med hemgjord saft, sylt och inläggningar.

Sylta och safta jordgubbar Passa på att sylta och safta av sommarens skörd. Här hittar du alla Receptfavoriters recept på sylt, saft och inläggningar.

Frysen - slutet på hemmasaftaren?
För femtio år sedan slog frysen igenom. Innan den var man tvungen att sylta, safta och lägga in om du ville spara på skörden. Idag är frysning vanligaste, enklaste och bland det bästa sättet att spara på frukt och bär. Och jag ser inget fel med det. De frysta bären eller frukten kan du sedan safta och sylta när du får mer tid ex. på vintern. Med frysen kan du sylta eller safta små omgångar i taget. Fryst frukt och bär är också perfekt för pajer och desserter. Ett tips är att frysa bär eller frukt vänt i socker så håller de färg och näring bättre.

Några frystips:
Skölj och rensa bär eller frukt. Skär eventuellt större frukt som plommon och äpplen i bitar. Vänd dem i socker. Fyll tvåliters fryspåsar till en tredjedel, platta ut och knyt ihop. Skriv datum och innehåll om du har mycket att hålla reda på i frysen.

Snabbsylt från frysen
Till 500 gram bär tar du 300 gram socker eller efter smak. Koka fem minuter och rör samt mosa ihop sylten under tiden. Denna sylt håller sig cirka två veckor i kylen.

Sötningsmedel istället för vanligt socker?
Socker i sylt, saft och inläggningar kan ersättas med sötningsmedel som framförallt Stevia. Då får du sylt, saft och inläggningar med färre kalorier. En hake är att med sötningsmedel måste du vara försiktig om du vill spara din sylt, saft eller inläggning en längre tid då en stor del av strösockrets vanliga konserverande verkan saknas i sötningsmedel. Förslagsvis måste du då tillsätta konserveringsmedel (men det är ju inte så nyttigt heller). För dosering följer du anvisningarna på paketet eller tillverkares hemsida. I Stevias fall ersätts i normala fall 1 dl socker med 1 dl Steviasocker. Då sylt, saft och inläggningar innehåller så mycket socker så rekommenderas det att man tar något mindre av Steviasockret då det annars kan bli lite beskt och för sött. Tips är att prova sig fram och bara tillsätta en liten del Steviasocker i början. Smaka dig sedan fram till lagom söt smak när du kokar bären eller frukten.

Torkade bär och frukter
Att torka bär och frukt är kanske vårt äldsta sätt att säkra ett förråd för vintern. En torkapparat kan vara en god investering. Då kan du göra egen fruktmüsli. Torkade bär och frukter är också lätta att bära med på vandringar.

Trädgårdsbärssylt Vitaminbomber på burk. Ovan Trädgårdsbärssylt - ett grundrecept som funkar med blandade bär eller bara en sorts bär.

Vitaminbomber
Bär, frukt och grönsaker är fulla av antioxidanter och vitaminer. Forskning visar att vi borde äta mer och därmed må bättre. Många bär och frukter visar sig ha unika egenskaper också. Ett intressant exempel är körsbäret ”balaton” från USA. Det har visat på förvånande egenskaper. Tjugo körsbär gav samma smärtlindring som en värktablett. Våra sorters körsbär kanske inte har samma effekt men varför inte prova? Nyttiga är de i alla fall. (källa Frukt och grönt främjandet).

Tillsatser - behövs de?
Pektin, natriumbensoat och citronsyra hjälper dig att sylta och safta med gott  och hållbart resultat. Vill du spara sylt och saft länge kan du köpa syltsocker som redan har rätt mängd konserveringsmedel.
Pektin finns i frukt och bär naturligt och gör sylt eller marmelad fastare och mer lik gelé. Ämnet finns i det som är mellan fruktcellerna. När frukt eller bär mognar blir cellerna större och halten pektin minskar. Då kan man behöva tillsätta en del pektin, framförallt om du ska laga gelé eller vill ha en fastare sylt.
Vissa frukter som citrus har mycket ”vitt” som innehåller pektin varför de är utmärkta att göra marmelad av. Äpplen innehåller också mycket pektin. Till bär kan du köpa pektin i affären. Säljs också under namnen Certo fruktpektin och Melatin. Recept och anvisningar står också på paket.
Natriumbensoat är ett konserveringsämne och finns i små påsar i affären. Säljs också under namnet Atamon. Konserveringsämnen tillsätter du om du vill vara säker på att sylt, saft och marmelad ska vara hållbar och kunna lagras länge (dock svalt och mörkt). Alternativ är syltsocker.
Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna. Recept med vinsyra kan ersättas av samma mängd citronsyra.
Öppnad sylt, saft eller marmelad förvaras i kyl.
Tänk på att inte ändra i receptets förhållande mellan socker, syra och råvara. Då kan förhållanden lätt bli gynnsamma för bakterier att växa då ex. vattenaktivetet, surhet (ph) mm förändras. Ofta sker detta i nivåer där även en liten sänkning av ex. sockerhalt eller ph plötsligt blir gynnsam för mikrober. Var därför noga med att följa recept och hellre göra små omgångar än att dubbla recept och riskera att förlora samt förstöra ingredienserna.

jordgubbssylt Koka klassisk jordgubbssylt (ovan) eller prova en variant på jordgubbssylt smaksatt med rabarber.

Behöver jag en jordkällare för sylten? Hur länge håller sig sylten?
Jo, sylt håller sig minst över vintern - flera månader om inte år - om burken är oöppnad och lufttät i skafferiet - även utan konserveringsmedel. Sockret, syltens ph-värde samt att det är lufttätt har en utmärkt konserverande verkan. Svalt och mörkt ska det då vara. Förvara ej i fönstret i direkt solljus. Vill du vara på säkra sidan så tillsätter du syltsocker eller annat konserveringsmedel.
Sedan måste man lita på sina sinnen också. Har det bildats mögel eller den smakar konstigt så har den syltburken blivit dålig. Det kan hända den bästa att man missar någon bakterie vid sterilisering av burkar. Därför är det viktigt att sterilisera burkar och lock noga samt ej röra sylten med fingrar (smaka ej på den med fingret).

Sylt Lite saker som är bra att ha når du saftar och gör geléer. Jonas saftsil är en klassisker som underlättar när du ska göra saft och annat som silas.
Alla recept på Receptfavoriter på sylt, saft, inläggningar och marmelader >>

Saft:

Jordgubb- och rabarbersaft

Jordgubbssaft med rabarber eller bara jordgubbar. Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften.

Hallonsaft
Saft, saft hallonsaft - bättre saft har ingen haft.

Sylt:

Grundrecept på sylt av jordgubbar, hallon, krusbär, blåbär eller björnbär
Ett recept som funkar med alla slags bär.

Trädgårdsbärssylt
Ännu ett grundrecept som blir gott med blandade bär eller bara en sorts bär. Tillsätt gärna en stång kanel för god smak.

Jordgubbssylt
Klassisk hemgjord jordgubbssylt.

Jordgubbssylt med rabarber
Rabarber gen en god frisk syra som kompletterar de söta jordgubbarna och sockret i sylten.

Jordgubbssaft med rabarber Läskande saft av jordgubb- och rabarber.

Hallonsylt
En klassiker. Passar framförallt att laga om du har ett hallonland med rikliga skördar som du knappt vet vad du ska göra av och alla grannar redan fått nog med hallon.

Gelé:

Äpplegelé eller äpplegelé med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär
Äpple och vinbär kompletterar varandra mycket bra i gelé. Från äpplen kommer pektin till gelén och vinbären ger god smak.

Vinbärsgelé
Klassisk gelé på röda, svarta eller vita vinbär.

Marmelad:

Äppelmarmelad med ingefära
God och smakrik marmelad på äpplen smaksatt med färsk ingefära och syltsocker. God som vanlig marmelad samt som fin marmelad till dessert ostar eller ostbrickan.

Hallonmarmelad
Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).

Inläggningar:

Marinerad grillad paprika Marinerad grillad paprika. En variant på inläggning i olivolja.

Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).

Inlagda rödbetor
Inlagda rödbetor för alla pyttipannaälskare. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.

Marinerad grillad paprika
Smakrikt tillbehör till det mesta. Grillad paprika inlagd i olivolja, vitlök och basilika.

Alla Receptfavoriters recept på inläggningar, sylter och marmelader >>

Boktips:

Frukt och bärFrukt och bär - 100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar av Gloria Nicol.
Den här boken innehåller 100 recept som hjälper dig att ta vara på överflödet då frukt, bär och grönsaker är som bäst och billigast. Och detta oavsett om du odlar grönsaker i din egen trädgård, åker till olika självplock eller handlar på torget.

Safta och syltaSylt och marmelad av Jan Hedh.
Alla grunder och proffsknep för godaste marmeladerna, sylten och saften från Jan Hedh - en legend bland proffsen inom dessert, bageri och restaurang. En bibel för saftaren och syltaren.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer