Servettvikning servettbrytning Ljuset

Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här är en vikning som kallas Ljuset.

Ljuset servettvikning Ljuset är en enkel och elegant servettvikning som passar de flesta dukningar.

 

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också. Ljuset är en rätt enkel men elegant brytning som passar lite moderna middag eller lunch.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Ljuset
Figur 1: Lägg servetten dubbel på snedden så att en trekantig snibb bildas.
Figur 2-3: Vik upp en kant nedtill och rulla servetten hårt så att den uppvikta kanten kommer på utsidan av rullen.
Figur 4: Fäst snibben nedtill intu kanten så att rullen håller samman och vik en av de övre snibbarna framåt.

Servettvikning Ljuset Ljuset.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer