Servettvikning servettbrytning Franska Liljan

Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här är en vikning som kallas Franska Liljan.

 

Franska liljan servettvikning Tuppkammen är en gammal klassisk servettvikning för finare middagar.

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också. Franska Liljan är en avancerad och mycket vacker servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Franska liljan servettvikning:

Figur 1: Lägg servetten dubbel på snedden till en trekantig snibb.
Figur 2-3: Vik upp hörnen A och D mot B-C, så att en fyrkant bildas.
Figur 4: Vik upp det nedre hörnet O till 1/3 av servettens höjd
Figur 5: Böj åter tillbaka halva snibben mot kanten. Vik den högra och vänstra snibben bakåt efter den streckade linjen.
Figur 6: Rulla ihop servetten och stick snibbarna i varandra vid nedre kanten.
Figur 7: Flik A och D viker du nedåt och fäster innanför kanten. Hörn B viker du en aning framåt.

Franska liljan

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer