Servettvikning servettbrytning Franska Liljan

Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här är en vikning som kallas Franska Liljan.

 

Franska liljan servettvikning Tuppkammen är en gammal klassisk servettvikning för finare middagar.

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också. Franska Liljan är en avancerad och mycket vacker servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Franska liljan servettvikning:

Figur 1: Lägg servetten dubbel på snedden till en trekantig snibb.
Figur 2-3: Vik upp hörnen A och D mot B-C, så att en fyrkant bildas.
Figur 4: Vik upp det nedre hörnet O till 1/3 av servettens höjd
Figur 5: Böj åter tillbaka halva snibben mot kanten. Vik den högra och vänstra snibben bakåt efter den streckade linjen.
Figur 6: Rulla ihop servetten och stick snibbarna i varandra vid nedre kanten.
Figur 7: Flik A och D viker du nedåt och fäster innanför kanten. Hörn B viker du en aning framåt.

Franska liljan

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer