Recept på enkel men festlig middag, meny

Att stress är magsårsbildande har många krögare upplevt. Att ha framförhållning i matlagningen kan även spara många hemmakockars hälsa. Hur många har inte stått och kämpat med maten fem minuter innan gästerna kommer.

Enkel och festlig middag En enkel men festlig trerätters middag kan du förbereda i god tid. Ett bra recept på en lyckad kväll. Ovan enkla men lyxiga tapas som förrätt. Här hittar du också tips på huvudrätt och efterrätt. 

Förbered maten innan så kan du umgås med gästerna mer. Men hur lagar man mat som både är smidig i köket och gläder gästerna? Förberedelse är det viktigaste i köksstressen. Själv har jag fått känna på det hårda tempot som råder i många kök. ”Mice en place” eller ”missen” betyder allt - det är listan med mat som ska förberedas.

I ett restaurangkök ska mycket mat ut på kort tid. Då gäller det att förbereda mat innan. Sedan lagar man de sista momenten exempelvis att steka fisken klart, lägga i fisk i fisksoppa, värma såsen och så vidare. Sist men inte minst ska maten upp på tallrikar också och se garneras till ögats behag. Detta kan man ta efter i hemmaköket - förbered så mycket du kan innan så kan du göra det sista i lugn och ro. Här är några rätter som passar utmärkt att förbereda i god tid.

 

Enkla tapas
Tapas är spanska för smårätter. Köp lite småplock med goda delikatesser och lägg upp i god tid. Duka upp ett plockbord med nötter, oliver osv - sådant som kan stå framme. Skär upp melon, ost och lägg upp skinka osv på fat och plasta in samt förvara i kylen tills det är dags att servera. Vill du ha med några lite mer avancerade tapas kan du laga räkor i vitlök, rödbetor med getost samt rostade baguetter med pesto.

Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.

Räkor i vitlök
En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.

Tapenade
Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg. Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.

Förslag på huvudrätter som kan förberedas i god tid:

Kycklingspett Kycklingspett kan du förbereda och marinera i långt i förväg - ex. dagen innan. Ett tips är att grilla eller steka dem så att de får färg och sedan steka helt klart samt hålla dem varma i ugnen lagom till servering (skär loss en bit och kontrollera så att de är genomstekta innan du serverar dem bara). Servera med valfritt tillbehör. Ett förslag som kan förberedas i god tid är bulgursallad samt en kall yoghurtsås.

Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna. Servera med bulgursalladen och yoghurtsåsen nedan.

Bulgursallad med valnötter och russin
En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffé eller vegetarisk sidorätt.

Yoghurtsås
Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffé.

Fisksoppa med tomat och aioli

Perfekt att laga grunden dagen innan. Fisksoppan blir bara godare. Vid servering kokar du upp soppan med fisken. Fisksoppa med aioli är perfekt att njuta med ett glas gnistrande vitt, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche.

Dessertförslag:

Chokladdekadens med kaffe och avec - chokladtryffel
En lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel och god. Kan lagas flera dagar i förväg.

Cheesecake med lime och bär
En cheesecake kan du baka 1-2 dagar innan och förvara i kylen. Här med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker. Vid servering så garnerar du med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.

Chokladdekadens Chokladdekadens - du kan laga flera dagar innan och förvara i kylen. Skär innan och förvara övertäckt i kylen. Servera till kaffet eller espresson. Kanske tom med en avec som Konjak eller Calvados.

 
 

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer