Prisvärt, nyttigt och gott med rotfrukter

De är roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla, billiga och goda rotfruktsrecept och kålrecept.

Recept med rotfrukter Rotfrukterna är roten till det goda i många recept - gratänger, soppor och mos eller rostade från ugnen gör de allt mycket godare. Dessutom är de billiga och nyttiga. Ända nackdelen är att de ska skalas men det går ändå snabbt. Ovan grillad kyckling på rotfruktsbädd samt paprikasås.

Sommaren tillhör primörerna. Men höst och vinter är rotfrukternas och kålens tid. Palsternacka, kålrot, morot och rotselleri samt kål som Savoykål, grönkål, spetskål och vitkål. De förenar smak, användbarhet och pris - de är matvärldens svar på Ikea. Här hittar du några goda recept med rotfrukter och kål.

Rotselleri har en kryddig och sötaktig smak. Den är god i soppor, fonder, gratänger, pytter och rostad i ugnen. Eller råriven med majonnäs och matyoghurt. Rotsellerin har fått plats i Egyptiska gravar från 1100 innan Kristus födelse. De nordiska kungarna fick vänta till 1300-talet.

Palsternacka ger en uppskattad söt touch på all mat där den hamnar. Speciellt god mosad, rostad eller i gratänger. Under medeltiden var palsternackan stapelvara. En roll som sedan övertogs av potatisen. Palsternackan är en av de få grönsaker som bara blir sötare av lite frost.

På engelska heter kålrot "swede". Tydligen uppskattade vi svenskar denna rot så mycket att den fick vårt namn. Och det kan vi vara stolta över för rotsellerin är lätt att odla, god och hållbar. 

Inkokt lax med kålsallad och rostade rotfrukter
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat. Vill man ha vin till laxen så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.

Inkokt lax med kålsallad Inkokt lax med rotfrukter och kålsallad. Gott och nyttigt.

Visste du detta om moroten?
Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Exakt när den kom till norden finns det olika uppgifter om, men någon gång under sen medeltid är en god gissning. Den orange moroten kom inte förrän på 1700 - talet. Vanligast är de större "vinter" morötterna samt de spädare knippmorötterna som kommer till vår och sommar. Men det finns också andra varianter bland annat runda morötter. Morötter är goda rårivna till sallad eller juice eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. De passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns lite nyttigare än andra bakverk tack vare morot, mörkt socker, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med glasyren alltså.

Recept med rotfrukter Fläskkorv med rotmos och gräddstuvad Savoykål. En klassiker. Fläskkorven kan bytas ut mot marinerad tofu eller stekt halloumi som vegetariskt alternativ.

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Också gott med fläsklägg, stekt kycklingfilé, kassler eller laxfilé.

Gräddkokt Savoykål
Gott med mesta exempelvis stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, stekt eller kokt fisk med mera.

Rotfruktsgratäng med rökt kalkon Rotfruktsgratäng eller rotfruktslåda med rökt kalkon är enkelt att laga då gratängen blir tillbehör och sås i ett. Istället för rökt kalkon kan du ta kassler, fårfiol eller annat rökt kött eller fisk som varmrökt lax eller makrill.

Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratängen är också god till allt slags filé. Servera med tärnade kvisttomater med olivolja, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Skivad och stekt zucchini passar till.

Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Enkelt att laga med rotfrukter och grillade kycklingben eller kycklingklubbor. Gott med kall paprikasås.

Kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter
Stekta eller grillade kycklingfiléer med klassisk svampsås.

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost
Lyxigt men enkelt med färskost och rotfrukter från ungen.

Grillad rostas biff med rotfrukter
istället för rostas kan du ta annat mört nötkött som biff, kalv eller oxfilé. Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.

Rotfruktsoppa
Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm pås-sopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig. Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.

Rostade rotfrukter
Gott, nyttigt och billigt tillbehör som passar till det mesta.

Rostade rotfrukter med basilikaolja
Basilikaoljan ger god smak och ser vacker ut på rotfrukterna.

Rostade rotfrukter med paprika
Paprika passar bra att rosta med rotfrukter och ger lite färg också. 

Alla recept med rotfrukter >>
 

 

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer