Hallon till paj, sylt och saft

Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här.

Hallonrecept till paj, saft och sylt Cheesecake garnerad med färska hallon. Här hittar du fakta, tips och massor av hallonrecept från klassisk hallonsylt och hallongrottor till sommartårtor och desserter.

Skriv om hallon, föreslog mamma. Hon plockar varje dag när de mognar på sommaren. Påse efter påse går in i frysen. Nya bär mognar i snabb takt och blir lika snabbt övermogna, så det gäller att passa på.

Godast är givetvis hallonen färska. I kylen håller de några dagar. Tack vare frysen kan man ändå njuta av hallon året om.

Det första man får lära sig i böckerna är att hallon egentligen inte är något bär. Nej, hallonet chansar inte utan har satsat på flera kärnor. Om man tittar noga så ser man att hallonet är uppbyggt av ett antal små frukter, alla med varsin kärna. Kanske är det därför hallonsnåren sprider sig i raketfart. Inte heller när det gäller mognaden har hallonen alla ägg i samma korg. Från busken mognar nya varje dag, allt för att locka stamgäster som fåglar att sprida fröna. Längst i söder mognar hallonen redan i första halvan av juli. Vidare upp över Götaland och Svealand mognar de i senare halvan av Juli. Och längre norrut i augusti.

Hallon fakta och recept Tro det eller ej men hallon är inget bär. Nej, hallonet chansar inte på ett bär utan på flera små frukter som växt ihop.

På Naturhistoriska Riksmuseéts hemsida, den virtuella floran, kan man läsa mycket matnyttigt om hallon. Bl.a. att den första busken noterades 1638 i Francks Speculum Botanicum. Hallon tillhör samma familj (Rubus) som björnbär och blåhallon, som har svarta och lila bär. Hallonbuskar finns över hela Sverige, men är sällsynt på Gotland. Namnet kommer från "hall", som betyder brant, stenig mark. Det är också där hallonen trivs bäst. På kalhuggen och stenig mark. Gärna kväverik.

Hallonparfait Hallonparfait. Blanda mosade hallon med socker och vispad grädde, frys och vips så har du en god parfait till recept.

De vilda hallonen sägs ha mest smak och arom. I boken "Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ" av A. J. Retzius (1806) kan man läsa ...Bären hafwa en för de fläste angenäm Kryddsmak, och hafwa ifrån äldsta tider warit på hwarjehanda sätt anwände i hushållet til Saft, Sirap, Gelée, Mos, Bakwerk, Mjöd, Win, Öl" Och hallonöl gör man faktiskt i Belgien - läskande fruktöl som Framboise finns på Systembolaget och är fantastiskt läskande serverad iskall en varm sommardag.

De godaste färska hallon jag ätit var dock inte vilda. Det var sällskapet som gjorde det: en Creme Brûlé och ett franskt sött dessertvin från Sauternes. Det knäckiga sockret på brûléen, den söta gräddiga smaken med vanilj kombinerat med färska hallon är en klockren kombination med ett kylt glas sött vin.

Hallonmilkshake Milkshake med hallon blir supergod.

Ta hand om hallonen:
Hallon kan syltas enkelt med bara socker. Vidare kan de blandas färska med socker och frysas i påsar.  De går också att styckfrysa som de är.

Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Annars är det inte så svårt. I princip kokar man upp hallonen och tillsätter socker. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite (följ anvisningarna på pektinpaketet). Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spolar burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk förvaras i kylen.

Hallonsås
Hallonsås eller halloncoulis. En god bärsås till dessert på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.

Hallonmarmelad
God hallonmarmelad smaksatt med lite lime (valfritt). God på mackan eller till bakverk som hallongrottor.

Hallonsaft Hallonsaft - bättre saft har ingen haft. Gör som smurfarna - koka och drick massor med hallonsaft.

Hallonsaft
Saft, saft, hallonsaft - bättre saft har ingen haft. Har du stora skördar hallon så passa på att koka saft av hallonen.

Kalla hallon:
Hallonparfait
Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.

Hallonmilkshake
En god milkshake med färska hallon, vaniljglass, mjölk och lite socker.

Hallondryck eller hallonsmoothie
Kall, nyttig och mättande smoothie med hallon, banan, yoghurt och apelsinjuice.

Baka med hallon:
Hallongrottor
Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda.

Cheesecake med färska hallon Cheesecake smaksatt med lime och garnerad med färska hallon och hallonsås (halloncoulis).Hallonmuffins
Goda och enkla muffins med färska hallon i.

Olika hallontårtor:
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta med vaniljvisp. En slags hallonpaj eller hallontårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.

Hallonsorbettårta
En frusen tårta likt glasstårta med hallonsorbet på en botten gjord av mandelmassa.

Klassisk hallontårta
Hallontårta med grädde, sockerkaksbottnar, vaniljkräm och färska hallon.

Marängtårta med hallon, blåbär och jordgubbar
En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar. Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.

Paj med hallon:
Hallonpaj
Smulpaj med hallon. En klassiker med vaniljglass eller vaniljsås.

Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel sommartårta som alla gillar.Desserter med hallon:
Vaniljglass med varma hallon
Värm hallon med lika delar socker. Låt svalna något. Servera över vaniljglass. Enkelt och genialiskt gott. Gräddig söt vaniljglass och lätt syrliga hallon, värmda smälter de den kalla glassen. Gör gärna egen vaniljglass eller välj en med högsta kvalitet.

Pannacotta med färska hallon
En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god. Den söta pannacottan passar bra med de syrligare hallonen.

Crème brûlé med färska hallon
Fransk vaniljpudding med ett karameliserat frasigt täcke av socker. Med färska hallon samt ett sött dessertvin är det en mycket god dessert. 

Cheesecake med färska hallon
Cheesecake smaksatt med lime och färska hallon.

Hallongino
En enkel och mycket god dessert inspirerad av klassikern Gino (vitchokladgratinerade frukt och bär). Här ett recept med färska hallon gratinerade med vit choklad. Riv vit choklad. Lägg hallon i en ugnsform. Strö över ett tunt lager vit choklad. Gratinera under grillen i ugnen tills chokladen smält och fått lite färg. Tar någon minut. Låt svalna något och servera med vaniljglass.

Vintips till desserter med hallon
Jag rekommenderar en typ av söta dessertviner gjort på druvor angripna av ädelröta. Angreppet gör att druvorna torkar ut med resultatet att musten som blir kvar är full av socker och smaker. Vilket givetvis återspeglas i resultatet - ett fylligt, solgult, sött och aromrikt vin som matchar sötman i desserten. Systemet har ett antal olika. Många från Europa men också från USA, Chile, Nya Zeeland och Australien (där de ofta benämns Late Harvest).
Mitt första val kommer från Loire och heter Moulin Touchais (runt 200:-). Inte nog med att det är sött, det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen. Alternativ är Nederburg från Sydafrika eller Late Harvest båda under hundralappen eller en Noble One som är en ca hundring dyrare från Australien. Det finns givetvis många av samma stil som passar bra till. Fråga på Systembolaget efter sött dessertvin med ädelröta (botrytis).

Fler tips på dessertvin hittar du här >>

Fler recept med hallon och andra bär >>

Den virtuella floran
Lista med länkar om mycket av svensk flora, både kryddor och mat.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer