Fixa en fondue att samlas kring

Här kommer tips på hur du lyckas med din fondue och några recept på ostfondue samt köttfondue.

Fondue Ordet fondue kommer från franskans fondre som betyder att smälta. Grytan kan vara fylld med en blandning av ostar och vin; olja eller buljong till köttfondue.

Fondue har sedan fonduens glansdagar på 70-talet levt en något tynande tillvara. Nu är det dags att damma av fonduegrytan eller köpa en ny modern fonduegryta. Fondue är himla trevligt att sitta och umgås över en lördagskväll. Ostfondue passar till förrätt eller mindre rätt om folk inte är så hungriga. Köttfondue med olika goda såser och bakad potatis eller klyftpotatis är mer en hel middag. Sedan finns det dessertfondue också ex. chokladfondue. Fondue kommer troligen från franska och schweiziska alperna.

För er som inte vet så har man en gryta i mitten på bordet där alla kokar sin egen mat med små spett. Fonduegryta heter caquelon och under den har man en brännare sk rechaud. Ordet fondue kommer från franskans fondre som betyder att smälta. Grytan kan vara fylld med en blandning av ostar och vin; olja eller buljong till köttfondue. Brännaren kan drivas av värmeljus, alkohol eller gas. Idag finns moderna och säkra fonduegrytor. 

Till vett och etikett vid fondue hör att man inte äter från sin fonduegaffel. Peta istället av det du doppat i fonduen med en gaffel och ät sedan med dina vanliga bestick. Man får heller inte doppa två gånger. Om någon tappar en bit i grytan så ska han bjuda på en drink eller få något annat straff. I alperna dricker de starksprit som ex. Kirsch till ostfonduen så det kan bli blöta kvällar... En fördel med sprit till ostfondue är att den hjälper till vid magsmältningen av all ost.

Idén med ostfondue var från början som många andra rätter ett sätt att trolla fram något gott med gamla rester av bröd och ost. Så kanske föddes den varma och näringsrika ostfonduen i en insnöad stuga i kyliga alperna.

Det finns många olika sorters ostfondue - skillnaden ligger i vilken ost man gör i det området fonduen görs. Man tar vad man haver. De flesta har en halverad vitlök som sätter lite smak. Vin och/eller mjölk eller tom lite vatten samt mjöl som maizena eller potatismjöl ger fonduen rätt konsistens. Grundrecept för ostfondue är en dl vitt vin, 1 tsk maizena eller potatismjöl, 150-180 gram ost - hälften lagrad smakrik ost som Gruyère och hälften cheddar, Emmentaler, Vacherin, Beaumont, Comte, Cantal eller Raclette per person. Självklart kan man välja de lagrade hårdostar ostar man själv gillar. Vidare kan man ha i hackade vitpeppar, muskot, paprikapulver, vitlök, kronärtskocksbottnar, hackad inlagd paprika, krossad tomater, chili, svamp eller tryffelolja. Vanligast är vitlök, muskot och vitpeppar.  

En ostfondue ska inte koka utan bara sjuda och hållas på låg värme så att den är mjuk och flytande. I alperna är ostskorpan i botten en delikatess och kallas för nunnan. Det finns färdiga ostfondue paket att köpa som blir god fondue.

Vintips till ostfondue är ett friskt vitt vin. Det ska ej vara ekfatslagrat. Gärna från Frankrike. Gott är Muscadet, Riesling från Alsace, Sauvignon Blanc, Chablis eller liknande vita viner.

Fondue Här hittar du grundrecept på ostfondue med tre ostar samt en ostfondue för två personer.

Ostfondue
Klassiskt grundrecept för en fonduegryta till 6 portioner. Med tre fina franska ostar. Man kan även använda andra ostar efter tycke ex. färdig ostblandning för fondue. 

Ostfondue med Gruyere och Emmentaler
En annan variant på ostfondue. Här för 2 personer som givetvis kan ökas på. 

Köttfondue kallas i Frankrike fondue bourguignonne. Vanligast är att man kokar köttbitar som oxfilé, biff eller entrecote i olja. Fondue med buljong blir också en god fondue (och nyttigare). Fondue med kyckling fungerar också. De flesta länder har någon form av fondueliknande traditioner med en gryta som man sitter och dippar i. Inte minst i Japan och Kina. Prova att göra en buljong med misopasta och ljus japansk soja. Här är ett recept på japansk fondue kallad Shabu shabu. En annan japansk fondue heter Sukiyaki. Då dippar man i äggula. 

Tips på fonduegryta
På bilden med ostfondue är det en fonduegryta från Le Crueset som är funkar bra till all slags fondue och går att värma på alla spistyper inklusive induktionsspis. Det finns många andra fonduegrytor som har värme under grytan vilket är bra när man sitter och äter fonduen. Annars funkar en kastrull och fin gryta bra - bara man kan hålla värmen med ex. värmare eller några värmeljus under tiden man äter. Annars svalnar fonduen snabbt. 

Köttfondue med olja
Samlas runt fonduegrytan och börja koka, välj bland såser och tillbehör och njut. Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.

Köttfondue Köttfondue med olja blir jättegott med olika såser och klyftpotatis till.

Säkerheten först:
Om du kokar fondue med olja - ha ett lock till hands att täcka över grytan med om den skulle fatta eld. Ta av grytan från värmen och låt svalna. Försök aldrig släcka med vatten - då exploderar allt.

Köttfondue med buljong
Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat är ok men godast blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben. Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till. 
 

Kalla såser till köttfondue:
Välj såser som du gillar. Det finns många färdiga och goda creme fraiche sorter som passar till. Vidare välj en sås som pesto eller tomatsalsa. Liksom en fruktigare hetare salsa på ex. mango, tomat och gurka i olivolja.
• Rhode Islandsås - gör egen av chilisås och majonnäs eller matlagningsyoghurt. Eller köp färdig.
• Pesto - gör egen eller köp färdig.
• Tomatsalsa - eller köp färdig.
• Currysås - blanda gräddfil eller matlagningsyoghurt med några msk mango chutney och 1 tsk curry. 
• Vitlökssås - blanda pressad vitlök med creme fraiche och gärna lite hackade örter som persilja och basilika.
• Aioli - vitlöksmajonnäs. Köp färdig eller gör egen av majonnäs, pressad vitlök och lite cayennepeppar.
• Bearnaisesås - gör egen eller köp färdig.
• Tzatziki - gör egen av grekisk yoghurt, pressad vitlök och riven gurka, salt och vitpeppar.
• Mango och tomatsalsa - med tärnad mango, avokado, tomat och olivolja.

Andra goda såser och tillbehör är:
• Bakad potatis
• Klyftpotatis
• Riven pepparrot
• Tomatsallad
• Grönsallad
• Hommus
• Bönsallad (ex. kokta bönor i fräst lök med olivolja, vinäger, salt och peppar)

Japansk fondue Shabu shabu är en japansk fondue med tunt skivat kött och grönsaker som kokas runt en fondue och doppas i soja och sesamfrön. Gott och nyttigt. Väldigt trevligt en kall och mörk vinterkväll.

Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt som fondue där alla doppar köttbitar i samma buljongryta och sedan i soja i egna små dipskålar bredvid. Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.

Dessertfondue
Dessertfondue kan du göra med choklad. Bryt då sönder valfri sort choklad ex. hälften mörk 70% och hälften ljus mjölkchoklad eller Toblerone. Räkna 250 gram till fyra portioner. Ta gärna i en dl crème fraiche eller grädde också. Smaksätt om du vill med två tsk konjak eller Armagnac. Smält under omrörning. I chokladfondue kan du dippa frukt i bitar som färsk ananas, kärnfria vindruvor, jordgubbar, marschmallows och/eller bakverk som sockerkaka. Goda varianter är med apelsinlikör för apelsinchokladfondue; 50 gram mintchoklad för mintchokladfondue eller några bitar Dumle kola för en chokladkolafondue. 

 

 

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer