Fira surströmmingen på klassiskt vis

Surströmmingsrecept Surströmming är syrad strömming och klassat som kemiskt stridsmedel enligt Genevekonventionen ;)

Håll för näsan - nu börjar det. Surströmmingarna tar över. Den tredje torsdagen i augusti är traditionsenligt premiär för dessa beryktade fiskar.

Här hittar du tips till surströmmingsskivan, hur du öppnar surströmmingsburken, vad man serverar till samt recept på surströmmingsklämma och rulle.
Idag är många norrlänningar stolta över sin surströmming. Och med all rätt - det är en fin tradition, tycker jag. Som så många andra svenska "delikatesser" så har surströmmingen sitt ursprung i fattigdom och hushållning inför vintern. Hade norrlänningarna haft mycket salt, kunde de givetvis saltat fisken, som alla andra gjorde. Men norrlänningarna kom på ett sätt att spara på saltet utan att fisken blev oätlig. De saltade precis så mycket att en kontrollerad jäsning tog fart.

Vissa år har salterierna problem med tillgången på strömming - varför inläggningen blir försenad. Till surströmmingspremiären brukar dock fångsten i över en miljon burkar vara i tryggt förvar.

Den tredje torsdagen i augusti - surströmmingspremiär

Själva inläggningen övervakas noga. Nyfångad strömming rensas. Huvud och tarmar tas bort, sedan läggs strömmingen i tunnor och täcks med en svag saltlake. Jäsningen kontrolleras och efter en månad så har strömmingen jäst färdigt. Sedan får den mogna innan den läggs på burk.

Lukten

Lukten är vida berömd. Surströmming luktar riktigt illa. Men smaken är undervärderad. Det sägs att svenskarna vunnit 30 - åriga kriget med andedräkten som vapen. TV-kocken Floyd, som provsmakat mat över hela världen, lär ha sagt att detta var det mest vedervärdiga han någonsin ätit. Min mormor (i himlen) och många med henne håller inte helt med. För även om den luktar illa så är smaken, med rätt tillbehör, en fröjd för gommen.

Öppna surströmming Ett tips när du ska öppna din surströmmingsburk är att göra det utomhus, ha plasthandskar samt täcka burken med en gammal kökshandduk eller papper.

Så öppnar du en surströmmingsburk

Burköppningen kan vara något besvärlig. Det gäller att stå lite vid sidan. Det sprutar av trycket i burken när trycker ner öppnaren. En bra idé är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.

Tillbehör till surströmming

  • Tunnbröd. Hårt eller mjukt är en smaksak.
  • Smör att bre på tunnbrödet.
  • Kokt skivad kall eller ljummen potatis. Kokt mandelpotatis (räkna 15-20 minuter koktid) - sedan skalad och skivad. Annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
  • Tunt skivad eller fint hackad röd eller gul lök.
  • Gräddfil att toppa med.
  • Övrigt - Hackad gräslök, nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • Västerbottenost - serveras vid sidan (valfritt). 

Surströmmingstillbehör Förutom surströmming så behövs det inte mycket för en surströmmingskiva - mandelpotatis, tunnbröd, smör, rödlök och gräddfil. Överkurs är gräslök och Västerbottenost.Surströmmingsklämma:

- Rensa först en eller två strömmingar till en hög fiskkött. Hacka eller skär i mindre skivor.
- Bre smör på en bit hårt tunnbröd.
- Lägg ett lager skivad kokt kall eller ljummen potatis och ta ett varv med pepparkvarnen.
- Fördela över surströmmingsbitar. 
- Några skivor röd eller gul lök, klicka ut gräddfil och strö över lite gräslök.
- Dags att bita i. Sedan kan du skölja ned det hela med ett fylligt lageröl, mjölk eller svagdricka. En nubbe till är inte heller fel.
 

Fler rätter att fylla ut med och servera på en surströmmingsskiva:

Boktips:

SurströmmingSurströmming : en handbok av Fredrik Ringblom och Örjan Westlund

Allt du vill veta om surströmming - både för den nyfikne och erfarne surströmmingsälskare. Äntligen en bok om denna syrade nordsvenska specialitet. En välkänd, kontroversiell, men självklar del av vår husmanskost blir här filead in i minsta detalj. Boken tar upp historia, sillzoologi och har även dryckestips, liksom några favoritrecept och visor.
 

 

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer