Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar godast lasagne.

Lasagne Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Klassisk lasagne med köttfärs är såklart vanligast. Gott är också lasagne med skaldjur eller  kyckling. Sedan finns ju alla vegetariska lasagner med frästa grönsaker, tomatsås eller spenat och god ost som keso och mozzarella. Till lasagne, som är rätt tung mat på egen hand, är det gott med en fräsch sallad. Lite grönsallad, tomater och avokado kan räcka fint men tar också med lite andra förslag som passar till lasagnen.

Förutom att lasagnen är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina. Men forskning visar att Italienarna liksom flera andra kulturer redan åt pastaliknande rätter. Marco Polo tog säkert med sig en hel del knep om former och tillverkning av olika sorters pasta dock. Först på 1800-talet tog industrialiseringen av torkad pasta fart. När den torkade pastan kom ansågs den, bland annat av Italienarna själva, finare än den hemmagjorda, färska pastan! Italienarna äter ett till två mål pasta om dagen. Hur mycket äter du?

En lasagne görs enkelt till många. Godast är den nylagad efter den fått svalna några minuter från ugnen. Men den kan också förberedas och läggas ihop kall kvällen före, vila i kylen och bakas lagom till lunch dagen efter.  Koka helst egen köttfärssås, tomatsås och ostsås. Men har man bråttom och inte vill laga mat så finns det färdig köttfärssås, tomatsås och ostsås att köpa. En lasagne behöver inte innehålla kött även om köttfärs, tomat och ostsås med muskot är vanligast. Grönsaker, spenat, kyckling, skaldjur, keso, sojaprotein och svamp passar också i lasagne.

Lasagne kan du göra av färsk eller torkad pasta. Bäst tycker jag Barillas pastaplattor är då de ej blir så lätt överkokta och soggiga. Sedan finns det vanliga och gröna pastaplattor med spenat att variera lasagnen med.
Överbliven lasagne kan frysas. Tina den gärna i kylen innan du mikrar den - annars kan pastaplattorna lätt bli överkokta.

Tips till finare servering:
Extra tomatsås, färsk basilika, fin olivolja samt riven eller hyvlad parmesan eller grana padano passar att garnera en portion lasagne med om det ska vara riktigt fint. 

Lasagne av färsk pasta.
Lagar du av färsk pasta så tänk på att den blir fortare klar än torkad pasta. Det räcker att innertemperaturen är 100 grader i ca 3-4 minuter och att lasagnen har fått färg. Ett tips är då att ha varm köttfärssås eller fyllning samt varm ostsås när du lägger ihop med de färska lasagneplattorna. Sedan behövs bara en kort skjuts i ugnen på ett tiotal minuter för att få färg och att få lasagnen genomkokt.

Färsk pastadeg
God färsk pasta kan du kavla ut med kavel eller i maskin till lasagneplattor och laga lasagne med. Ersätt torkad pasta i nedan recept och minska tiden i ugnen. Se till att fyllning och ostsås är varm när du lägger ihop lasagnen.

Bechamelsås med ost och muskot
Till en lasagne för fyra portioner samt en större sats till en långpanna runt 8-9 portioner. Muskot ger en mycket god smak åt ostsåsen men är valfri.

Italiensk tomatsås
Förutom att tomatsås används i lasagnen så kan man också laga en extra omgång att servera till lasagnen. Sleva över några skedar tomatsås samt riven parmesan vid servering så ser det ännu godare ut (och smakar godare). Överbliven tomatsås kan du spara till annat ex. köttfärssås med spagetti eller frysa in. 

Lasagne med kött och kyckling:

Lasagne i långpanna Lasagne kan du laga för fyra men är också lätt att laga till fler i en större ugnsform eller långpanna.

Lasagne med köttfärs
Klassisk italiensk lasagne till 4 portioner.

Klassisk lasagne till 6 portioner
Köttfärs i tomatsås, ostsås, pastaplattor toppat med riven vit sås och riven ost. 

Lasagne med spenatplattor
En variant med gröna spenatplattor. 

Lasagne med ostsås, köttfärs och salami
En variant till en långpanna till drygt 8-9 portioner. Här smaksatt med lite extra salami och chili. 

Klassisk lasagne till en långpanna
Smidigt att laga en stor lasagne i långpanna som räcker till minst åtta portioner.

Tacolasagne
Som en vanlig lasagne fast köttfärsen är smaksatt med taco-krydda.

Kycklinglasagne
Ta kycklingkött som färdiggrillat kycklingkött ex. från en halv grillad kyckling, stek kycklingfilé själv eller ta kycklingkött som blivit över från ex. stekt kyckling till denna lasagne.  

Tacolasagne med kyckling
En lasagne med tacokryddad kyckling istället för köttfärs.

Lasagne med fisk och skaldjur: 

Lasagne med skaldjur
Lasagne med blandade skaldjur av räkor, crabsticks, kräftstjärtar i tomatsås, pastaplattor och ostsås.

Lasagne med räkor
Som en vanlig lasagne fast med massor av goda räkor istället för köttfärs. 

Fisklasagne
En jättegod lasagne med torsk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.

Laxlasagne
Lasagne med lax och spenat. 

Vegetarisk lasagne Vegetarisk lasagne blir mycket gott med frästa grönsaker som zucchini, paprika och örtkryddor i mustig tomatsås och god ostsås.Vegetariska lasagner: 

Vegetarisk lasagne
En variant med keso, zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås och ostsås med muskot.

Spenatlasagne
Spenat är jättegott i lasagne och man kan varva den med det man gillar som här ex. med soltorkade tomater. 

Lasagne med spenat och fetaost
Spenat och salt god fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.

Lasagne med spenat och grönsaker
En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenatröra; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.

Spenatlasagne med getost
Gillar du getost och chevre så är denna för dig. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.

Spenatlasagne med soltorkad tomat och mozzarella
En god vegetarisk lasagne med spenatfyllning smaksatt med soltorkad tomat, tomatsås samt en ostsås med mozzarella.

Lasagne med aubergine och mozzarella
Aubergine blir mycket god bakad. Klassisk i grekisk moussaka men här med lasagneplattor, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.

Vegetarisk lasagne med grönsaker
Ytterligare en variant med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, tomat, champinjoner samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.

Veganlasagne
Helt vegan med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.

Vegan vit sås eller Bechamelsås
En vit sås med sojaprodukter och utan mejeriprodukter som passar till bla vegan lasagne. Du kan varva såsen samt toppa lasagnen med ett paket sojagratängost Mozzarella-style.  
 

Sallad till lasagne En sallad till lasagne passar mycket bra - här några tips. Ovan en matig sallad med paprika, tomat och gurka smaksatt med pesto.

Tre goda sallader som passar till lasagne: 

Sallad på småtomater, fetaost och machésallad

Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger

Blandad sallad med pesto

Fler sallader till lasagne hittar du här >>

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer