Bjud på lyxiga och men enkla spanska tapas

Tapas kallas dessa smårätter och finns i otaliga varianter. Spanjorerna har gjort dessa munsbitar till en hel vetenskap - ett sätt att leva.

Tapas Mys med spanska och svenska tapas. Här hittar du recept på några spanska smårätter som tilltugg eller plockmat.

I Spanien går gästerna ofta från restaurang till restaurang och tar en rätt här och en rätt där. En eller två tapas om dagen nersköljt med ett glas. Vissa hoppar till och med över middagen! På ett ställe kan en tapas vara exklusiv pata negra skinka eller ostron - på ett annat en enkel omelett eller kallskuret kött med bröd. Tapas finns i alla stilar och för alla klasser. De vanligaste är plockmat som oliver, mandlar, ost, charkuteri och korvbitar. En del är röror till bröd, annat är inbakat, inlagd och marinerad mat av fisk, skaldjur och musslor. Potatisomeletten ”tortillan” är vida känd.

Friterad och stekt mat som potatis och andra mumsbitar serveras med aioli eller majonnäs. En annan typ tapas träs på små och stora spett andra ugnsbakas i lergryta. Sallader på kokt ris med skaldjur eller charkuterier är också en vanlig rätt. Jag har valt några smårätter anpassade efter den svenska säsongen. Beroende på hur många smårätter du lagar och hur mycket så kan det bli allt från tilltugg och en förrätt av tre små rätter - till en hel buffé.

Att dricka till Tapas:
Sherry och tapas smakar ofta gott ihop. Torr sherry av typen fino är god men också mörkare palo cortado och oloroso passar bra. Givetvis dricker inte alla spanjorer sherry. Nej, ljus lageröl är minst lika vanligt i alla fall i större städer. Torr cider (speciellt från Baskien) och vin förekommer också.
 

Marinerade skaldjurs tapas Marinerade skaldjur som tapas. Lyxigt och gott som en av flera tapas.

Blandat småplock:

Lägg upp skålar och fat av spanska delikatesser. Här kan du välja hög kvarlitet (dyrare) eller billigare varor. Förlag är oliver, en bit spansk hårdost typ ”manchego”, rostade mandlar, skivor av charkuterier som korv eller lufttorkad skinka. Förslag på skinka är Pata Negra ellerSerrano-skinka. Lägg ev. upp små skivor på brödbitar av gott bröd stekta ev. stekta i olivolja. I välsorterade affärer finns ofta en slags bar med allehanda inlagda delikatesser som kronärtsskockor mm för självplockning.

Kall skaldjurssallad
Fungerar också med bara räkor. Du kan också fräsa musslor under lock med samma ingredienser.

Skinkrullar
På spanska heter skinka ”jamon” och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico. Den fina Pata negra-skinkan tycker jag är godast att njuta som den är dock.  

Champinjontapas Champinjontapas i örter och tomat. Gott som en av flera rätter till tapas. Serveras med bröd till.

Laxrullar
Lax är inte det vanligaste att göra tapas på. Och mozzarella är italienskt. Men gott blir det. 

Sallad på fetaost, paprika och oliver: 

En god kombination av sött och salt. Du kan också servera ost och oliver var för sig.
2 paprika, en gul och en röd
1 burk fetaost i bitar
2 dl svarta oliver med kärna
Salt, socker och vitpeppar
Skölj, ta ur och skär paprika i bitar. Blanda med ost och oliver. Smaka av med salt, socker och vitpeppar.

Champinjoner som tapas
Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås. En variant på champinjoner a al Greque.

Kronärtsskocka i crème fraiche och örter
En god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll. Servera röran kall i skålar. 

Frittata med blomkål och soltorkad tomat
En variant på spansk omelett med blomkål och soltorkad tomat.

tapas tortilla med potatis Tortilla med blomkål och soltorkad tomat serveras kall och är riktigt god. Kan också skäras i tårtbitar om den lagas i en rund panna.

Kålrot- och potatistortilla
En nordisk variant av den klassiska tortillan. Vanligtvis görs den av potatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.  

Blomkål gratinerad med grönmögelost:
Vår fina blomkål smakar bra med salt grönmögelost.
 

Fler recept på tilltugg och tapas hittar du här >>

 

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer