AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Baka bröd, brödrecept och recept på bröd

Fler och fler föredrar att baka och njuta av sitt eget bröd. Här hittar du brödrecept både till vardags och fest.

Brödrecept
Att baka eget bröd är inte svårt. Så här enkelt kan det vara att baka: blanda 500 gram mjöl, 30 gram jäst, 3 dl vatten och 2 msk olivolja. Knåda, jäs, knåda ut och jäs igen samt grädda i 200 grader. Klart. Ovan Rågsiktsbullar.

Alla restauranger har redan fattat att alla gäster älskar doften och smaken av ett gott nybakt bröd. Snabbare och billigare sätt att få gäster glada finns knappt.

Att baka själv hemma är både roligt, billigt, gott och så luktar det underbart. Lite mjölstök och knådning men det är snabbt gjort. Här är några enkla och goda recept på bröd. Några är klassiska brödrecept som bondbröd, piroger och bagels. Andra recept ger mer varierade bröd smaksatta med lök, örter och nötter.

I Sverige har vi en lång historia av bröd. För några hundra år sedan var brödkulturen annorlunda. Mest därför att tillgången på råvaror varierade. Finast var såklart att baka med vetemjöl, ägg, smör och mjölk. Det gjorde man till fest. Till vardags var det gröt och hårda bröd som gällde. Vissa tyckte öl och sprit var ett bättre användningsområde för spannmål. Ett hett ämne under nödår.

Råvarorna till bröd kom från olika sädesslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Grovt sett så kan man inte odla vete i norra Sverige så där fick det bli korn och havre. Men korn och havre innehåller inget gluten och jäser alltså inte. Bröden norr om fäbodgränsen var därför ojästa bröd av havre - och kornmjöl (sk tunnbröd). I söder däremot var jästa mjuka vetebröd (ofta med en del rågmjöl) som limpor och kavring vanliga. Hårt förrådsbröd gjordes såklart också, en föregångare till dagens förfinade knäckebröd. Råg användes i mellersta och södra Sverige, Gotland, Öland, Uppland men endast fläckvis i norröver. Korn användes i södra Småland samt i norra delarna av Sverige. Havre användes i mellersta västra Sverige, från Halland upp till Dalarna. Mjuka limpbröd bakades i Skåne, södra Småland, Södra Halland, Öland, Gotland samt norr delarna av Sverige vid gränsen mot Finland. I norra Norrland och på gränsen mot Norge och Finland bakades rieska. I övriga delar bakades torra bröd.



Mitt i Sverige, vid fäbodgränsen, gick också gränsen för torra och ojästa bröd av havre och kornmjöl i norr och torra och jästa rågbröd i söder. Limpbrödet av råg från södra Sverige bakades i kupolformade ugnar, som upphettades med ris och halm, sedan sopades ren för att ge plats åt de ovala eller runda bröden direkt på den upphettade ugnsbotten. Ville man öka på limpans hållbarhet kunde man grädda det två gånger. Då delades brödet itu och smordes med fett för en andra gräddning, det blev mindre vattenhaltigt och inkråmet segare. Detta bröd kallades då kavring. Tunnbröden av kornmjöl som bakades norr om fäbodgränsen gräddades ursprungligen genom stekning på järn- eller stenhällar som senare kom att ersättas av ugnsgräddning. (Fakta från Bringéus, 1988).

Rosenbröd vetebröd
Vetemjöl var förr mjölet nummer ett. Idag har vitt mjöl låg status - istället ska det vara fullkorn, fibrer, nyttigheter och surdegar. Detta var vardagsbröd förr. Här ljusa rosenbröd av vetemjöl - finare än så blev det inte förr.


Jästen var också annorlunda förr. Då hade man en surdeg som jäst när man bakade. Sedan sparades en del av degen till nästa bak. På så sätt hade man alltid en jästkultur att baka med. Idag köper vi jäst. Fördelen är att vi inte behöver ha en surdeg liggandes. Fast nackdelen är smak och konsistens som blir godast med riktig surdeg. Dessutom sänks brödets surhetsgrad och får en lägre blodsockerhöjande verkan. Men surdegsbröd och bakning är ett kapitel och artikel för sig.

Här kommer några riktigt goda brödrecept på både klassiker och lite udda bröd. Först lite tips om vad man kan smaksätta bröd med. Vidare finns också lite recept på färskost med örter, ett rödbetssmör och en majsröra som är gott som pålägg.

Kryddor att smaksätta bröd med:
Torkade hela kryddor stöts i en mortel innan de tillsätts.
Färska kryddor som basilika och rosmarin hackar du grovt innan (här kan du ta med stjälkarna också). Timjan plockar du bladen från kvistarna.

Grönsaker att smaksätta bröd med:
Gul hackad eller riven lök
Rårivna rödbetor
Rårivna morötter
Bladgrönsaker som spenat, mangold, nässlor (koka dem och hacka dem).
Soltorkade hackade tomater i olja

Frön och nötter:
Frön och nötter är gott både i bröd och att strö över innan gräddning:
Solroskärnor, sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön och linfrön.
Valnötter är min favorit. Pinjenötter är dyra men goda.

Grovt råg- och solrosbröd
Grovt råg- och solrosbröd. Nyttigt, billigt och gott att baka. Passar till frukost såväl som soppa eller mellanmål. Passar utmärkt att rosta i skivor om det ej är nybakt.


Annat gott i bröd:
Hackade svarta eller gröna oliver. De med kärnor har mest smak. Kärna ur innan och hacka grovt. 
Ost som riven parmesan eller annan lagrad ost.

Tillsätt fiber för hälsan.
Krossade linfrön eller vetekli är förslag. 2 -3 dl per brödback ger gott om fiber.

Här hittar du alla receptfavoriters brödrecept >>

Restaurangbröd – baka storbak till fest, buffe eller stor middag
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna - mest för att det var nybakt förstås.



Ciabatta
Finns också att köpa färdiga och som brödmix. Godast är de hembakta såklart.

Bondbröd med basilika
Ett klassiskt ljust italienskt bröd smaksatt med basilika.

Matbröd
Detta är ett grundrecept på ljust matbröd. Om du vill kan du tillsätta lite rågmjöl, kornmjöl eller grahamsmjöl. Blir också god deg till piroger, bullar och pizza mm. Tillsätt gärna någon dl fiber också.  

Piroger med skinka och ost
Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade. Gott till sallader och soppor.2 stora bröd eller cirka 15 – 20 piroger

Bondbröd med örter
Bondbröd fyllda med goda färska örter. Alla älskar nybakt bröd. Speciellt matarga nyanlända hungriga gäster. Ge dem snabbt gott bröd - sen kan du misslyckas med allt annat. Gott med rödbetssmör eller färskost. Passar till midsommar, kräftskiva, jul och buffe, fest och kalas.

Bondbröd med lök
Mitt favoritbröd är bröd bakat med hackad lök i. Det låter kanske inte så spännande men brödet får fyllig och god smak av löken.

Pizzabullar pizzaknutar
En slags bullar med ost och pepperonikorv. Barn älskar dessa. Kan serveras till ex. soppa eller på barnkalas.

Pitabröd
Hembakta pitabröd blir mycket goda och är förvånansvärt enkla att baka själv. Räkna med att det tar ca 2 timmar med att jäsa och baka. Här är tips på en pitafest med tillbehör. Ett annat förslag är att laga högrev i pitabröd.

Valnötsbröd med spenat
Valnötsbröd med spenat blir mycket gott och knaprigt. Passar till det mesta.


Valnötsbröd med spenat
Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.

Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med honung och smör.  En sats räcker till cirka 12 stora pinnbröd
1 kg vetemjöl
cirka 3 dl vatten
1 tsk salt
Blanda salt och mjöl i en bunke och späd med vatten till en fast men formbar deg. Man kan ha i en halv tsk bakpulver också, då blir pinnbröden lite fluffigare. Packa degen i en handduk. Rulla små "ormar" och linda runt toppen på grillpinne. Grilla några minuter runt om. Ta av coh fyll med en klick smör och honung. Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.

Bagels

Bagels är kokta små bröd med hål som sedan bakas. Bagels får ett typiskt tuggmotstånd av att de kokats. Kan frysas. Bageldeg jäsas över natten i kylskåp så kan de bakas till frukost. Färskost och isbergssallad passar till bagels. Goda kombinationer är med: marmelad; gurka, salt och peppar; lax; soltorkad tomat, paprika; kalkon; skinka och ost;  kycklingröra; tonfiskröra med flera andra pålägg.  

Naanbröd Nanbröd
Naan bröd som är ett platt indiskt bröd gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt så kallat Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad ”tandoori”. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av köttet som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger. En god hemmavariant får man om man gräddar brödet i en panna på spisen eller under grillen. Överblivna bröd kan frysas och sedan värmas nästa middag. Recept till 16 naanbröd

Brytbröd i långpanna
Ett smidigt bröd som är lätt att bryta rustika bitar av som gräddas i långpanna. Perfekt till soppa och buffeer. 24 bitar.

Goda pålägg:
Äkta smör passar utmärkt till bröd. Alternativ smörblandningar som Bregott osv. Vidare är vanlig naturell eller smaksatt färskost gott. Till veganer finns margarin eller tofuline sojafärskost bland annat. Här några lite finare hemgjorda pålägg som passar till nybakat serverat på fest, middag eller buffé.

Färskost med dill, citron och vitlök
En liten bytta. Håller sig i kylen några dagar. Passar till nybakt bröd och fiskrätter som fiskrätter, stekt strömming osv.

Majsröra
Ett pålägg av mixad majs smaksatt med vitlök och chili. Passar som pålägg till bröd när du ex. grillar, mexikansk mat, asiatisk mat eller annan smakrikare middag.

Rödbetssmör
En stor omgång som räcker till minst 20 personer. Passar utmärkt på frukost, middag eller till buffé och svensk mat som julbord, påskbord, midsommar osv. Håller sig i kylen om det blir över.




Här hittar du alla Receptfavoriters brödrecept >>

 

Gilla oss på Facebook