AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Baka bröd, brödrecept och recept på bröd

Fler och fler föredrar att baka och njuta av sitt eget bröd.

Italienskt brod
Italienskt hembakt bröd - så här enkelt kan det vara att baka: blanda 500 gram mjöl, 30 gram jäst, 3 dl vatten och 2 msk olivolja. Knåda, jäs, knåda ut och jäs igen samt grädda i 200 grader. Klart.

Både till vardags och fest. Alla restauranger har redan fattat att alla gäster älskar doften och smaken av ett gott nybakt bröd. Snabbare och billigare sätt att få andra glada finns knappt.

Att baka själv hemma är både roligt, billigt, gott och så luktar det underbart. Lite mjölstök och knådning men det är snabbt gjort. Här är några enkla och goda recept på bröd. Några är klassiska brödrecept som bondbröd, piroger och bagels. Andra recept ger mer varierade bröd smaksatta med lök, örter och nötter.

I Sverige har vi en lång historia av bröd. För några hundra år sedan var brödkulturen annorlunda. Mest därför att tillgången på råvaror varierade. Finast var såklart att baka med vetemjöl, ägg, smör och mjölk. Det gjorde man till fest. Till vardags var det gröt och hårda bröd som gällde. Vissa tyckte öl och sprit var ett bättre användningsområde för spannmål. Ett hett ämne under nödår.

Råvarorna till bröd kom från olika sädeslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Grovt sett så kan man inte odla vete i norra Sverige så där fick det bli korn och havre. Men korn och havre innehåller inget gluten och jäser alltså inte. Bröden norr om fäbodgränsen var därför ojästa bröd av havre - och kornmjöl (sk tunnbröd). I söder däremot var jästa mjuka vetebröd (ofta med en del rågmjöl) som limpor och kavring vanliga. Hårt förrådsbröd gjordes såklart också, en föregångare till dagens förfinade knäckebröd. Råg användes i mellersta och södra Sverige, Gotland, Öland, Uppland men endast fläckvis i norröver. Korn användes i södra Småland samt i norra delarna av Sverige. Havre användes i mellersta västra Sverige, från Halland upp till Dalarna. Mjuka limpbröd bakades i Skåne, södra Småland, Södra Halland, Öland, Gotland samt norr delarna av Sverige vid gränsen mot Finland. I norra Norrland och på gränsen mot Norge och Finland bakades rieska. I övriga delar bakades torra bröd.



Mitt i Sverige, vid fäbodgränsen, gick också gränsen för torra och ojästa bröd av havre och kornmjöl i norr och torra och jästa rågbröd i söder. Limpbrödet av råg från södra Sverige bakades i kupolformade ugnar, som upphettades med ris och halm, sedan sopades ren för att ge plats åt de ovala eller runda bröden direkt på den upphettade ugnsbotten. Ville man öka på limpans hållbarhet kunde man grädda det två gånger. Då delades brödet itu och smordes med fett för en andra gräddning, det blev mindre vattenhaltigt och inkråmet segare. Detta bröd kallades då kavring. Tunnbröden av kornmjöl som bakades norr om fäbodgränsen gräddades ursprungligen genom stekning på järn- eller stenhällar som senare kom att ersättas av ugnsgräddning. (Fakta från Bringéus, 1988).

Vete
Vete var förr mjölet nummer ett. Fint vitt mjöl har idag låg status. Nu ska det vara fullkorn och nyttigare varianter.


Jästen var också annorlunda förr. Då hade man en surdeg som jäst när man bakade. Sedan sparades en del av degen till nästa bak. På så sätt hade man alltid en jästkultur att baka med. Idag köper vi jäst. Fördelen är att vi inte behöver ha en surdeg liggandes. Fast nackdelen är smak och konstistens som blir godast med riktig surdeg. Dessutom sänks brödets surhetsgrad och får en lägre blodsockerhöjande verkan. Men surdegsbröd och bakning är ett kapitel och artikel för sig.

Här kommer några riktigt goda brödrecept på både klassiker och lite udda bröd. Först lite tips om vad man kan smaksätta bröd med. Vidare finns också lite recept på färskost med örter, ett rödbetssmör och en majsröra som är gott som pålägg.

Kryddor att smaksätta bröd med:
Torkade hela kryddor stöts i en mortel innan de tillsätts.
Färska kryddor som basilika och rosmarin hackar du grovt innan (här kan du ta med stjälkarna också). Timjan plockar du bladen från kvistarna.

Grönsaker att smaksätta bröd med:
Gul hackad eller riven lök
Rårivna rödbetor
Rårrivna morötter
Bladgrönsaker som spenat, mangold, nässlor (koka dem och hacka dem).
Soltorkade hackade tomater i olja

Frön och nötter:
Frön och nötter är gott både i bröd och att strö över innan gräddning:
Solroskärnor, sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön och linfrön.
Valnötter är min favorit. Pinjenötter är dyra men goda.

bondbröd
Bröd som bondbröd kan du spraya med vatten och strö över frön, nötter eller som här lite havregryn.


Annat gott i bröd:
Hackade svarta eller gröna oliver. De med kärnor har mest smak. Kärna ur innan och hacka grovt. 
Ost som riven parmesan eller annan lagrad ost.

Tillsätt fiber för hälsan.
Krossade linfrön eller vetekli är förslag. 2 -3 dl per brödback ger gott om fiber.

Här hittar du alla receptfavoriters brödrecept >>

Restaurangbröd – baka storbak till fest, buffe eller stor middag
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna; mest för att det var nybakt förstås.



Ciabatta
Finns också att köpa färdiga och som brödmix. Godast är de hembakta såklart.

Bondbröd med basilika
till en familj med vänner (4 bröd)
2 kg vetemjöl
2 pkt torrjäst
2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
1 msk salt
2 msk socker
Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda fem minuter. Låt jäsa övertäckt i två timmar. Vält ut degen och skär i limpor direkt på mjölad plåt. Rör degen så lite som möjligt. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.

Matbröd
Detta är ett vanligt lite grovare matbröd. Välj att tillsätta rågmjöl, kornmjöl eller grahamsmjöl. Blir också god deg till piroger, bullar och pizza mm. Tillsätt gärna någon dl fiber också. Två limpor.
50 gr jäst eller ett paket torkad
7 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
7 dl vetemjöl
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda. Jäs övertäckt 30 minuter. Knåda degen. Sätt ugnen på 175 grader. Gör två limpor, skär sneda snitt i brödets yta och jäs ytterliggare i 30 minuter. Grädda i ca 50 min. Knacka på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt svalna.

Piroger med skinka och ost
Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade. Gott till sallader och soppor.2 stora bröd eller cirka 15 – 20 piroger
50 gr jäst eller ett paket torkad
7 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
7 dl vetemjöl
Fyllning: 200 gram strimlad skinka
200 gram riven ost
1 ägg
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda. Jäs övertäckt 30 minuter. Knåda degen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen, en omgång i taget. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen. Tryck till och ”fläta” ihop kanterna. Pensla med ägg. Låt gäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter. Grädda på 200 grader i cirka 20 minuter.


Bondbröd med soltorkad tomat och basilika
Recept på bröd där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. Degen kan också bakas ut till frallor. 4 limpor.
50 g (1 pkt) jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
13 dl vetemjöl
2 dl hackade soltorkade tomater i olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 dl hackad färsk basilika
3 msk olivolja
Tillagning av recept
Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt salt, socker, basilika, tomater och mjöl. Spara 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta ihop degen. När den släpper från kanterna tar du upp den och knådar vidare några minuter. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa i 30 minuter under handduk. Ta upp och knåda någon minut samt dela den i tre delar. Dessa delar delas sedan på fyra och formas till avlånga frallor. Fördela på två bakplåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med olja och grädda i 25 - 30 minuter. Låt svalna på galler. Kan frysas. Fyll förslagsvis med färsk basilika, skivor av tomat och mozzella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.


Bondbröd med örter
Recept på bondbröd fyllda med goda färska örter. Alla älskar nybakt bröd. Speciellt matarga hungriga gäster. Sen kan du misslyckas med allt annat. Gott med rödbetssmör eller färskost. Passar till midsommar, kräftskiva, jul och buffe, fest och kalas. Glöm ej att nybakt bröd doftar mycket gott och alla blir glada utan att riktigt veta varför. Ca 4 bröd
2 kg vetemjöl
2 pkt torrjäst
2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
1 msk salt
2 msk socker
Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda fem minuter. Låt jäsa övertäckt i två timmar. Vält ut degen och skär i limpor direkt på mjölad plåt. Rör degen så lite som möjligt. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.


Bröd med lök
Mitt favoritbröd är bröd bakat med hackad lök i. Det låter kanske inte så spännande men brödet får fyllig och god smak.
2 limpor eller 20 bullar
1 pkt jäst, färsk eller torkad
5 dl vatten
1,4 liter mjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 hackad gul lök
Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten. Torr jäst blandas i mjöl och vattnet värms till lite mer än fingervarmt (50 C). Blanda i en stor bunke och tillsätt 3/4 av mjölet samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna. Lägg upp på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Lägg tillbaks i bunke, täck över, sätt ugn på 200 grader och sätt bunke i närheten av ugnens värmeutblås. Dock inte för nära. Låt jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Ta ut och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Gourmetsalt blir också gott. Baka till ljus brun, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den (cirka 35 minuter).


Pizzabullar pizzaknutar
Recept på en slags bullar med ost och pepperonikorv. Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver). Godast blir det med riktig jäst deg. Här har jag valt färdig brödmix men du kan såklart göra samma deg som till bondbröd tex.
1 paket brödmix 1 kilo
1 pkt jäst (50 g)
Till fyllning:1 pkt riven ost (200 g)
1 stark korv som pepperoni (cirka 170 g)
2 msk tomatpure, 0,5 dl hackad färsk basilika, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar
Gott är också 3 msk pesto eller tapenade
Gör en degen till brödet (står på mjölförpackningen). Kavla ut degen 1,5 centimeter tunn till en stor rektangel (som till kanelbullar). Har du ont om plats kan du dela degen och göra i två omgångar. Skiva korven tunt. Fördela tomatpure, basilika, kryddor och pesto, ost och korv på degen. Rulla ihop och skär ”bullar”. Lägg på plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek (cirka 35 minuter). Pensla med olivolja och baka i 200 grader cirka 15 minuter.


Pitabröd

Recept på hemgjort pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Räkna med att det tar ca 2 timmar med att jäsa och baka. Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på en hel middag samt fyllning till pitabröd. 8 portioner
14 dl mjöl
1 msk salt
1 msk socker
1 dl olivolja
5 dl vatten
1 paket jäst
1 st ägg
Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta degen slät några minuter.
Låt degen jäsa cirka 1 timme. Dela degen på fyra och kavla ut till cirka 1 cm tjocklek. Tag ex. en 20 cm bred burk och tryck ut rundningar. Du kan också ta ett tefat och skära runt med en kniv. Låt dom jäsa på lätt mjölad plåt ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter i 225 grader.


Bröd med valnötter valnötsbröd
Recept på bröd med valnötter. Valnötsbröd är gott och enkelt att baka.
750 g vetemjöl special
200 g grahamsmjöl
50 g vetekli
1 tsk salt
25 g färsk jäst
1 msk brödsirap
1 msk honung
2 msk valnötsolja samt lite till pensling
300 g valnötter utan skal, grovhackade
6 dl ljummet vatten
Extra vetemjöl att baka ut med
Blanda allt mjöl med salt i en stor degbunke (använd ev. köksassistent, degblandare). Smula ner jäst, tillsätt honung, brödsirap, salt, valnötsolja och valnötter. Häll i vatten och knåda till en smidig deg i minst 10 minuter.
Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i en skål på varm plats i minst 1 timme eller tills den har svällt till ca 3 ggr storlek.
Sätt ugnen på 225 grader. Vält ut degen försiktigt och forma två tjocka limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Ta en kniv och skär sneda snitt och pensla med valnötsolja. Låt jäsa i 30 minuter till.
Grädda limporna i 30 minuter och låt dem kallna på galler.



Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med honung och smör.  En sats räcker till cirka 12 stora pinnbröd
1 kg vetemjöl
cirka 3 dl vatten
1 tsk salt
Blanda salt och mjöl i en bunke och späd med vatten till en fast men formbar deg. Man kan ha i en halv tsk bakpulver också, då blir pinnbröden lite fluffigare. Packa degen i en handduk. Rulla små "ormar" och linda runt toppen på grillpinne. Grilla några minuter runt om. Ta av coh fyll med en klick smör och honung. Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.

Bagels

Bagels
Bagels kokas innan de bakas i ugnen.


Recept på bagels som är kokta små bröd med hål som sedan bakas. Bagels får ett typiskt tuggmotstånd av att de kokats. Kan frysas. Bageldeg jäsas över natten i kylskåp så kan de bakas till frukost. Färskost och isbergssallad passar till bagels. Goda kombinationer är med: marmelad; gurka, salt och peppar; lax; soltorkad tomat, paprika; kalkon; skinka och ost;  kycklingröra; tonfiskröra med flera andra pålägg.    
24 bagels
50 gram jäst
1 liter vatten
1 dl sirap
1 msk salt
1,6 kg vetemjöl special
1 dl smulad rostad lök
Vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön till garnering
Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll i bunken och lös jästen. Tillsätt sirap, salt och 1,4 kg vetemjöl. Arbeta ihop degen väl (förslagsvis i en degblandare) och tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper från kanten. Jäs i 60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 msk socker. Arbeta degen igen och tillsätt ev. rostad lök. Dela i 24 bitar. Forma varje bit till en rulle och vidare till en ringar som du fäster ihop med lite vatten. Placera på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter till. Lyft upp ringarna försiktigt och koka några åt gången i 4 minuter med lock (tryck ner dem så att de doppas rejält). Lägg tillbaks på plåtarna och strö över frön. Grädda i 20 minuter.


Naanbröd Nanbröd
Recept på Naan bröd som är ett platt indiskt bröd gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt så kallat Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad ”tandoori”. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av köttet som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger. En god hemmavariant får man om man gräddar brödet i en panna på spisen eller under grillen. Överblivna bröd kan frysas och sedan värmas nästa middag. Recept till 16 naanbröd
2,5 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
2,5 dl hett vatten (cirka 65 grader)
2,5 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
5 dl vetemjöl
Smör och sesamfrön, vitlök eller örter
Blanda mjöl, jäst och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela till 16 delar. Kavla eller platta ut bullarna till cirka 0,5 centimeter tjocka rundlar. Dessa kan bakas 2 – 4 minuter i stekpanna på varje sida. Alternativt i ugn på bakplåtspapper i 5 - 8 minuter på 250 grader.
Pensla med smält smör eventuellt med pressad vitlök samt lite salt. Färska finhackade örter som basilika, mynta eller persilja är också på.




Brytbröd i långpanna
Ett smidigt bröd som är lätt att bryta rustika bitar av som gräddas i långpanna. Perfekt till soppa och buffeer. 24 bitar.
25 g smör
4 dl vatten
1/2 dl ljus sirap
50 g jäst
5 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
Sätt ugnen på 225º. Smält smör i en kastrull. Häll i vattnet och sirapen. Värm till 37º (fingervarmt). Lös jästen i degspadet. Blanda mjölet och kryddorna i en skål samt häll i degspadet. Knåda degen väl i degmaskin eller några minuter för hand. Tillsätt lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna. Låt jäsa i 20 minuter. Arbeta degen igen några minuter för hand eller i degblandare så att den blir smidig och seg. Smörj en långpanna och kavla ut degen i den. Skåra 24 rutor i degen med en kniv. Jäs i ytterligare 20 minuter. Grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt brytbröden svalna under en bakduk på galler.


Olivbröd
2 limpor
5 dl fingervarmt vatten
2 msk torrjäst
1 tsk farinsocker
2 msk olivolja
1 msk salt
1,7 dl vetemjöl
2 dl hackade urkärnade kalamata oliver
2 msk grovhackad rosmarin
1 msk sesamfrön
Lös och vispa jäst och socker skummigt i det ljumma vattnet i en stor bakskål. Tillsätt olivolja och salt. Vidare mjöl lite i taget tills degen är för tjock att röra i. Tillsätt oliver och örter. Knåda degen på ett bakbord eller i degmaskin några minuter. Tillsätt mer mjöl så att degen släpper från bakbordet eller bunkens kant. Placera degen i en skål smord med olivolja och gnid in degen med olivolja. Jäs till dubbel storlek ca en timme. Tryck ner degen och dela i två delar. Forma till två bröd och placera på smord bakplåt. Spraya med kallt vatten och strö över sesamfrön. Jäs i 30 minuter till. Baka på 200 grader i 45 minuter.


Goda pålägg:
Färskost med dill, citron och vitlök
en liten bytta
400 färskost
1 dl grädde
några kvistar färsk dill
1 citron
1 klyfta vitlök
Plocka och hacka dillen. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Pressa vitlöken. Blanda allt med färskosten och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen någon dag.

Majsröra
Låter inte så gott men det är det.
2 burkar majs
0,5 dl god olivolja
0,5 klyfta vitlök
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk gurkmeja
Salt och vitpeppar
Mixa majsen med olivolja i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt ev. mer olivolja så att den röran är flytande. Pressa ner en halv klyfta vitlök, lite cayennepeppar, gurkmeja, salt och vitpeppar. Klart.

Rödbetssmör
En bytta som räcker till minst 20 personer. Håller sig i kylen.
5 rödbetor
400 gram smör
Koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och skala med händerna. Hacka dem fint för hand eller i en mixer. Blanda med rumsvarmt smör. Smaka av med salt och vitpeppar.




Här hittar du fler brödrecept >>

 

Gilla oss på Facebook