Bästa recepten att fira midsommar med

Prova lite nya rätter och varva med klassikerna på midsommarbordet. Till sommarens bord och midsommarfesten kommer här lite modernare recept. Komplettera och variera den klassiska midsommarmaten som färskpotatis, sill, nubbe och jordgubbar.

Midsommarrecept Midsommar - sill, öl och färskpotatis är klassiskt till midsommar. Lite modigare och lika gott är frusen silltårta eller sillparfait som jag kallar den. Perfekt att frysa i förväg.

Mycket midsommarmat är självklar i förväg som sill, nubbe, färskpotatis, gräddfil och jordgubbar. När dessa fått plats så kan man variera lite och lägga till lite nya smaker. Rätter som paj kan förberedas och transporteras lätt samt uppskattas av alla. Prova att lägg in egen sill med god rostad vitlök. Eller smaksätt sillen enkelt med pesto. En halvfryst variant av matjesstårta kan komplettera sillen och färskpotatisen till nubben.

Gravad lax kan du servera som sushi med wasabi, ingefära och soja - supergott. Efter sillen är hungern kanske inte stillad och då kan man grilla. Här har jag valt goda revbensspjäll. Till grillat är en potatissallad, Ceasarsallad eller blandad fräsch sallad gott. Nybakt bröd gillar alla - prova en variant fylld med god aromatisk lök. Till dessert gäller såklart jordgubbar. Här en variant på jordgubbstårtan med marängbotten och smak av kokos. Ett alternativ till midsommartårtan är att göra midsommarbakelser av rulltårta, grädde och jordgubbar.

Alla gillar paj
Paj passar att fylla ut magen med och är smidigt att baka innan och ta med till picknick, knytis och midsommarbuffé. Här en variant på Quiche Lorraine som är en klassisk paj från Frankrike med lagrad ost och skinka. I mitt recept på ostpaj med tre sorters ost har jag bytt ut skinkan mot fetaost och lagt till lite mer smak genom parmesanost. Den är då vegetarisk så den passar allas smaker. Fler pajrecept >>

Smaksätt lite sill själv
Ska du göra en egen sill och gillar vitlökssill så ska du prova att göra egen vitlökssill. Själv älskar jag rostad vitlök. Vitlökssillen blir då mycket god, mild och fyllig i smaken. 
Pesto börjar bli uttjatat. Men denna färdiga sås med basilika, pinjenötter och olivolja ger enkelt god smak även till inlagd sill som jag döpt till pestosill.

Tårta med sill kan det vara något?
Matjestårtan har blivit en klassiker idag. Här en variant som är smidig att förbereda innan och fryses. Frusen vispad grädde blir som en slags parfait fast med vuxna smaker av matjessill, lök och dill. En festlig, kylig och god variant av matjessillen. Passar både som bufferätt till midsommarbordet såväl som till förrätt med en nubbe och mörkt bröd.

Gillar du sushi?
Gravad lax är typiskt Skandinaviskt. I Japan njuts lax rå med inlagd ingefära, soja och wasabi (grön pepparrot). Dessa tillbehör går också utmärkt med gravad lax tycker jag.

Liter mer att tugga på
Kött som ex. revbensspjäll är gott som omväxling till all fisk och fyller upp magen. Revbensspjällen försteks innan och kan sedan grillas så de får lite yta och blir varma vid servering. Passar också fint till vickning. Istället för revbenspjäll så kan du såklart grilla något annat du gillar som marinerad kycklingfile, grillspett eller ex. lax.
En klassisk Ceasarsallad eller blandad sallad med salladssorter av ljust och mörkgrönt kan kombineras med vinröda blad som ger ett gott synintryck. Välj ex. isbergssallad, rossisallad, friséesallad, ruccolla, spenat osv och blanda efter tycke. Servera gärna god olivolja, vinäger, salt och peppar vid sidan av salladen (tar du på dressing direkt så tycker jag salladen slokar så fort speciellt om den står länge på en buffé).

Baka ett gott bröd
Gott ny- och hembakt göd är alltid uppskattat. Här ett bondbröd som är fyllt med ett lager lök som ger god sötaktig och aromatisk smak och något pålägg som smör tycker jag inte behövs.

Paj till midsommar Ostpaj med tre sorters ost får en fyllig ostsmak som passar till svensk traditionell mat som sill och nubbe.

Variera jordgubbstårtan till kaffet
Jordgubbarna är ju klassiska som efterrätt på midsommar. Serverade med vispad grädde eller som jordgubbstårta. Nedan en god variant på den klassiska jordgubbstårtan med marängbottnar, vispad grädde och jordgubbar. Kokos får här stå för det nya. En mycket god kombination. Speciellt gott med sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan Semillon från USA eller Australien. Eller svensk punsch.

Paj med tre sorters ost
En riktigt god paj med fyllig ostsmak.

Fyllig vitlökssill
Rostad vitlökssill som blir fyllig och mjuk i smaken.

Pestosill
Smaksätt inläggningssill med pesto och crème fraiche. Enkelt och gott.

Matjessilltårta
Halvfrusen silltårta - en modern klassiker i ny tappning.

Färsk eller gravad lax med inlagd ingefära, soja och wasabi
Varför krångla till det! Servera ett fat skivad färsk eller gravad lax med japanska tillbehör. Ställ en burk inlagd ingefära (gari), en liten flaska ljus japansk soja samt en tub eller torkad grön pepparrot (wasabi) vid sidan. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark). Njut. Utmärkt gott till kyld snaps.

Silltårta Nej, det är inte jordgubbstårta. Detta är en silltårta. Frusen kan den också kallas sillparfait. En tårta som passar utmärkt till snaps. En parfait är vanligtvis en efterrätt men fryser du vispad grädde med sill, lök och dill blir det en midsommartårta - serveras tinad.

Grillade revbensspjäll

Grillade tjocka köttiga revbensspjäll marinerade i barbequesås mättar efter alla sill på midsommar. Servera gärna en potatissallad och/eller en blandad grönsallad till.

Ceasarsallad
En klassisk sallad med romansallad, knaprig bacon, krutonger och ceasardressing. God som tillbehör till grillat.

Grillade revbensspjäll Grillade tjocka köttiga revbensspjäll blir möra om de kokas innan och får god smak av barbequemarinad.

Lökbröd - bröd med lök
Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott. Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.

Kokostårta med jordgubbar
Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar. Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker.

Midsommarbakelser
Enkla bakelser med rulltårta, grädde och jordgubbar. Ett alternativ till midsommartårtan.

Artikel med klassisk midsommarmat hittar du här>>

Mer midsommarmat och alla Receptfavoriters klassiska midsommarrecept >>

Snaps - tips på hemgjord snaps, tips och fakta>>

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer