Allt du behöver för att lyckas med en enkel trerätters middag

Gästerna kommer - men vad ska du laga?

Trerätters middag
Oxfilé med färskost, sallad med rostade rotfrukter och ruccola.

Laga en enkel trerättersmiddag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Lättlagat men lyxigt med vintips till. En rätt räcker inte - trerätters middag ska det vara samt lättlagat och gott. Och vad ska man dricka till? Du går i snabbköpet och huvudet är tomt. Misströsta inte - det finns flera rätter att plocka ihop av vanliga varor. Enkla och goda rätter i trevlig följd med passande dryck. Maten behöver inte vara ett gastronomiskt mästerverk det räcker med att den är god. Det viktigaste är sällskapet. Välj någon förrätt, huvudrätt och efterrätt - du behöver såklart inte laga allt nedan.

Tre små rätter

Som förslag till förrätt kan du servera en variant av vitt vin och räkor. Tre snabba små rätter - vitlöksfrästa räkor med parmesan, varma rödbetor med chevre samt basilikabröd. Du kan också köpa färdigt vitlöksbaguette eller liknande. Två skålar – en med räkor och en med rödbetor serverat med basilikabröd. Lite skojigare än bara vitt vin och räkor. Ett italienskt vitt vin exempelvis  Chardonnay eller Frascati passar bra till.

Heta räkor
Räkor med skal frästa i vitlök och chili. Om du vill kan du ha en skål med aioli till också. Ett svalt vitt vin som ex. Chardonnay passar till. Se till att ha våtservetter till hands.

Rödbetor med getost

Tresmårätter
Förrätt med tre små rätter. Pestobröd, rödbetor med getost och vitlöksfrästa räkor.

Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka en kastrull med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv. Överblivna rödbetor kan du ha som tillbehör, lägga in, göra borstj av eller frysa in.

Basilikabröd
En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.

Alternativ förrätt 2 - sallad till förrätt

En fräsch sallad tycker många om. Speciellt om den följs av en kraftig huvudrätt.

Sallad med melon och lufttorkad skinka
Servera med ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Kalifornien.

Tortellini med kyckling

 

Färsk pasta - Alternativ huvudrätt 1

Färsk tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
En god och enkel pasta med smak av soltorkad tomat och fräsch spenat. Valfritt vitt vin eller lättare rött vin passar till.

Alternativ huvudrätt 2  –  kött

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter
Unna dig en lyxig bit oxfilé! Här enkelt tillagad med färskost, ruccola och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av Cabernet Sauvignon från exempelvis Sydamerika.

Efterrätt trerätters

Här har du två efterrätter som är enkla laga men mycket goda.

Enkel chokladmousse med polkaströssel
Den här moussen gör du först, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

Jordgubbar i lime
Enkelt men så gott med svenska söta jordgubbar om de är i säsong eller köp importerade resten av året. Servera med sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer