10 varianter på smarriga cheesecakes

Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak och serveras med bär, kanel eller vit choklad. Cheesecake är perfekt att laga i god tid då den bara blir godare när den får stå lite.

Cheesecakerecept Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak och serveras med bär, kanel eller vit choklad. Cheesecake är perfekt att laga i god tid då den bara blir godare när den får stå lite.

Den amerikanska ostkakan så kallad cheesecake är populär över hela världen. Cheesecakebotten görs av Digestivekex och smör. Fyllningen av cheesecakesmet på färskost, ägg eller gelatin, socker samt någon smaksättning.

Cheesecake kan varieras i det oändliga. Här hittar du recept på några olika varianter - både bakade i ugn och kalla med gelatin - samt förslag på toppingar och tillbehör.  Prova ex. med kanel i smeten sedan toppad av äppelbitar i en gelé smaksatt med Muscatvin.

Cheesecake är gott med färska eller syltade bär som hallon, jordgubbar eller blåbär. Passionsfrukt och fruktsallad med melon, blodapelsin och druvor är också gott till cheesecake.

Cheesecaketopping kan också varieras eller hoppas över helt. Cheesecake kan även göras som små en-portions cheesecakes - portionscheesecakes.

Att dricka till cheesecake rekommenderar jag sött dessertvin exempelvis från Kalifornien, Frankrike, Sydafrika eller Australien. Eller prova ett prisvärt Amfora Muscat eller söt cherry.

Cheesecakes kan i princip lagas på två grundläggande vis. Alternativ ett är att baka färskostblandningen i ugn och värmen gör tillsammans med äggen att cheesecaken stelnar. Detta är vanligt för Amerikansk cheesecake. Alternativ två är att endast kyla färskostblandningen med gelatin i så att cheesecaken stelnar.
Här hittar du grundrecept på båda varianterna:

Grundrecept på cheesecake på två olika vis

Limecheesecake med jordgubbar Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak. Här som limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar.

Fryst cheesecake
Ett ytterligare alternativ är att blanda en smet med uppvispad färskost och ägg samt sedan frysta den. Det blir som en slags parfait fast med fäskost och cheesecakebotten.

Grundrecept på smulbotten till cheesecake
Bottnen till cheesecake är vanligtvis den klassiska smulade blandningen av Digestivekex och smör. Men man kan också ta pepparkakor eller andra söta kex. Vidare kan man också använda mördeg. Eller skippa botten och smula blandningen på toppen av cheesecaken.

Variera smaken på cheesecake
Smaksätt cheesecakesmet genom att vända ner något av följande innan smeten hälls i form. Är smaksättningen blöt så utesluts ev. vätska som mjölk ur receptet.
Vitchokladcheesecake – tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake – tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake – tillsätt 1 dl kaffelikör
Halloncheesecake eller blårbärscheesecake – tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake – tillsätt fruktkött från 6 stycken.
Frusen cheesecake - lägg cheesecake i frysen så håller den sig och blir god iskall om den får tina några timmar i kylen innan servering.
Limecheesecake - se recept nedan.

Citron- och passionsfruktscheesecake Citron- och passionsfruktscheesecake med färska bär. Cheesecake kan garneras med gelé, topping eller frosting med olika smak samt färska bär som jordgubbar, hallon, vinbär samt godis som nonstop, silverkulor, riven choklad eller strössel.

Glasyr eller frosting
Om du vill kan du toppa cheesecaken med extra glasyr eller frosting men det behövs ej.
Vispa en burk naturell crème fraiche smaksätt med:
Vaniljfrosting – tillsätt 2 msk vaniljsocker. En vanlig frosting till cheesecake.
Chokladfrosting – tillsätt 1 msk kakao och en msk florsocker.
Mintfrosting – smaksätt med några droppar pepparmyntsolja samt 2 msk florsocker.
Bred i ett lager över kall cheesecake.

Kalla cheesecakes
Cheesecakes som är kylda och stelnar med hjälp av färskost och gelatin när de kallnar. De behöver alltså ej bakas i ugn. Dock brukar man baka bottnen men om du ej har tillgång till ugn så behövs det ej utan blir gott ändå.

Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad.

Limecheesecake med passionsfruktsgelé
En mycket vacker och god cheesecake. Servera gärna med jordgubbar i mynta och lime.

Citron- och passionsfruktscheesecake
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktsgelé och färska bär.

Bakade cheesecakes
Cheesecakes bakade med ägg och färskost.

Cheesecake med lime och hallon En god bakad cheesecake med lime. Cheesecakes kan antingen bakas i ugn eller stelna i kylen.

Cheesecake med lime
En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffé. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär.

Chokladcheesecake
En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka.

Chokladcheesecake
En variant där du både kan ha Digestivebotten eller kexen som ett lager smulor på toppen.

Citroncheesecake
Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbssås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.

Pepparkakscheesecake Pepparkakscheesecake. Istället för att använda Digestivekex blir bottnen på cheesecaken så blir det mycket gott med pepparkakor. Syran från färska hallon och passionsfrukt passar mycket bra till den söta cheesecaken.

Pepparkakscheesecake
Cheesecake med botten av smulade pepparkakor (istället för digestivekex) och smör. Kan bakas i ugn eller lagas kall.

Cheesecake med kanel och äpplen i Muscatgelé
En äpplekaka från Amerikat - detta är cheesecaken på bilden i toppen av artikeln. Följ grundreceptet och lägg till:
1 tsk malen kanel
2 äpplen
1 dl strösocker
2 msk citronsaft
1 dl muscatvin (sött dessertvin), valfritt
4 blad gelatin
Följ grundreceptet men smaksätt smet med kanel. Baka. Pensla topp och kanter med äggvita (så rinner inte gelén iväg). Låt svalna. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Koka dem med socker, citronsaft, vin och 2 dl vatten i 3 minuter. Lägg gelatinblad i kallt vatten några minuter. Rör ut gelatinblad i den varma äppelblandningen. Slå gelé över kakan. Ställ i kyl.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer