AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Läs mer...

 

Recept på juice med råsaftcentrifug

Recept på juice med råsaftcentrifug
Råsaft åt alla. Festa loss på goda nyttiga juicer från råsaftcentrifug. Här hittar du recept och tips på vad du kan juica och råsafta.

Kanske var du en av dem som fick en råsaftcentrifug? Årets julklapp 2013. Här hittar du recept på vad du kan juica och safta med din råsaftcentrifug.

I huvudsak så gör man juice på frukter och råsaft på grönsaker. Äpple är mycket användbart då det kan användas till grönsakssaft och grönsaksjuicer att få lite mer smak och sötma med.

Läs mer...

 

Lingonrecept, recept med lingon, skogens röda guld

Lingonrecept
Lingon är skogens röda guld. Lingon är fulla av vitaminer och antioxidanter. De blir saft och sylt samt konserverar nästan sig själva.

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

En skandinavisk råvara som ger många extra tillskott och glädje både vid matbordet och i kassan. Plocka själv eller köp färska eller frysta lingon.

Bärplockning är skattefritt. Jag ringde och pratade med skattmasen. Och det stämmer - du får sälja egenhändigt plockade bär, svamp och kottar (?) för upp till 5000 kr. Det visar hur viktig bärplockningens betydelse var för hushållskassan förr. Och idag finns alltså skattefriheten kvar.

Läs mer...

 

Husmanskost, recept på husmanskost med kött

Husmanskost oxbringa
Oxbringa med rotmos och grov senap - svensk husmanskost när den är som bäst. Här hittar du många fler favoriter ur svensk husmanskost.

Svensk husmanskost är full av goda, enkla och nyttiga recept och rätter. Här hittar du svensk husmans många klassiker med kött, som bl.a. oxbringa, kalops, köttbullar, Wallenbergare, fläskpannkaka, kalvlever, järpar, biff Greta och biff Rydberg.

Husmanskost har på senare är fått mycket stryk från alla flanker. Snabbmat, färdiglagat och olika dieter tar över. Många dieter ratar såklart de fetare rätterna bland husmanskosten men Gi-metoden går ännu längre och går hårt mot vår goda potatis ;) Den ratar alla snabba kolhydrater från rotfrukter och mjöl som utgör en betydlig del av husmanskosten.

Läs mer...

 

Grytrecept och recept på grytor från skog och hav

Enkla, goda och snabba recept på olika klassiska grytor och långkok som köttgryta, viltgryta, fiskgryta, kycklinggryta och vegogryta. Dessutom är grytor billig mat till många och sköter sig själv på spisen.

Köttgryta
Höst och vinter är tid för värmande grytor och långkok. Klassisk Burgundisk köttgryta är en av många goda grytor som sprider underbar doft. Dessutom sköter sig en gryta sig själv på spisen och du får tid till annat.

Fylliga smaker som löser sig i mustiga såser som i Burgundisk köttgryta (Boef Bourguignon). Fiskgryta är också en favorit hos många. Här en matig ”allt-i-ett”- gryta på våra vanligaste fiskar. Höstens svampskörd kommer till sin rätt i gryta med fläsk och kyckling. Hjortstek och viltkött blir smakfull och mört i gryta med tomat, vitlök och rödvin – ett riktigt långkok. För veganer som inte provat torkat sojaproteinet eller quorn är här en trevlig bjudgryta smaksatt med nötter och kanel som passar alla - även omnivorer (köttätare).

Läs mer...

 

Viltrecept, recept på vilt, älg, vildsvin, renskav

Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé, viltstek med älg samt viltrecept på hjort, rådjur samt renskav.

Älggryta
Grundrecept på viltgryta - här med älg. Du kan variera smaker och ingredienser i grytan efter tycke. Här hittar du tips och recept att laga med viltkött som älg, hjort, rådjur och renska.

Varje höst smyger runt 250 000 svenskar runt med bössan i skogen. Frysarna fylls med viltkött. 100 000 älgar stryker med tillsammans med några hundra tusen rådjur. Några miljoner kilo kött blir grytor, stekar, biffar och pytt vid jägarens eller vänners bord. En del viltkött, främst filé, stek och grytkött letar sig till affärerna i färsk och fryst form.

Läs mer...

 

Meze - buffé från mellanöstern

Meze - buffé från mellanöstern
Meze är mellanösterns svar på smörgåsbord. En buffé med små och stora rätter från östra medelhavet. Varmrätter som lammgryta med persiskt ris passar till meze. Här får du tips på massor av rätter till din egen meze-buffé.

Meze - buffé från mellanöstern

Meze är östra medelhavets svar på Tapas eller vårt smörgåsbord. Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Du behöver inte laga alla såklart utan välj ut några olika du gillar. Meze har på senare år blivit allt mer populärt i Sverige. Speciellt genom Libanesiska restauranger och persisk kultur. Det persiska nyåret firas av runt 300 000 svenskar.

Det kanske är lite missvisande mot meze att kalla det libanesisk buffé då man äter meze i alla länder runt östra medelhavet och mellanöstern. Meze har mycket gamla traditioner från det gamla Osmanska riket (Turkiet) och gamla Persien. Meze är vanligast i Libanon, Turkiet, Grekland, mellanöstern och östra nordafrika.

Läs mer...

 

Mexikansk mat och recept tortillas burritos mm

kycklingtortilla
Tex-mex är mångas favoritmys-mat. Fyllda tortillarullar sk burritos, nachos, guacamole, salsa och goda grönsaker. Lagom nyttigt, gott och det passar alla åldrar. Ovan tortilla med kyckling.

Tortillarullar, burritos, fajitas och enchiladas. Det finns en djungel av mexikansk mat med olika namn. Vad är vad? Här hittar du recept på hur du lagar mexikanska tortillarullar, burritos, fajitas, enchiladas, tacos, guacomole, salsa, chilisås och gratinerade nachos.

Mexikansk mat passar att duka upp till buffé eller festlig middag sk fredagsmys. Många gillar texmex-maten då man kan duka upp varma tortillas och nachosskal samt sedan ha en massa goda tillbehör som man sitter och plockar ihop till tortillarullar och fyllda nachoskal.

Läs mer...

 

Korv Stroganoff och Biff Stroganoff recept

Stroganoff med chorizo
Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta. På bilden en het variant stroganoff med chorizo.

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln.

Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Läs mer...

 

Lasagne och lasagnerecept i Gustavs anda

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept på lasagne.

Lasagne
Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Läs mer...

 

Pastarecept till vardags och fest

Pastarecept till vardags och fest
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig och enkel till vardags. På bilden pasta med kycklingfilé, pancetta (italienskt bacon) och spenat.

Pastarecept till vardags och fest. Sugen på pasta? Då har du hittat rätt. Här finns recept på pasta som smaskig spagetti, jättemakaroner eller penne med mera.

Pasta är nyttig och billig mat. Dessutom enkel och snabb att tillaga. Oroar du dig för högt GI-värde så kan du byta ljus pasta mot fullkornspasta. Själv föredrar jag vanlig pasta kokt al dente - med tuggmotstånd kvar. Undviker du stora portioner och mycket gräddiga såser samt istället sneglar mot det lättare medelhavsköket med dess grönsaker, olivolja, tomater, vitlök och basilika så blir pasta mycket nyttig mat.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook