AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Fixa tillbehören med goda och prisvärda rotfrukter

Familjen morot, kålrot och palsternacka är älskade medlemmar av släkten rotfrukter. Rotfrukter är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.

Rotfrukter
Rötter på marknaden - morötter, palsternacka, kålrot, potatis och rotselleri är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.


Njut av några recept med morot, palsternacka och kålrot ex. rostade rotfrukter, mos eller rårakor. Här hittar du lite recept och fakta om rotfrukter

Moroten har inte alltid sett ut som vi känner den - orange och rik på karoten. Dess föregångare var både svarta, lila och röda - fulla med antocyaner (samma färgämne som i vindruvor). Antocyaner är vattenlösliga och färgen regleras av pH. Sur lösning blir violett och blått medan mer alkalisk lösning blir rödare (tänk på vin). Karatenoiderna, den orange färgen som finns i vanliga morötter, löser sig bäst i fett. Moroten sägs härstamma från Afghanistan och var känd av både greker och romare.

Läs mer...

 

Festmiddag med rödvin, vittvin och dessertvin

Vintillmiddag
Vilket vin ska du välja till maten? Här har jag vänt på det och valt tre goda viner - vitt, rött och dessertvin och satt ihop en god meny. Som pricken över i den gamla klassikern Irish Coffee som avslutning.

Laga en festmiddag med tre rätter och kombinera med tre utvalda goda viner - ett vin till varje rätt. Avsluta i soffan med den gamla klassiska kaffedrinken Irish coffee.

Här är recept på en festmiddag som jag valt därför att de passar utmärkt med vissa viner. Ett recept på en lyckad trerätters som knappt kan gå fel. Förrätt av soppa på ostronskivling med räkboll samt vitt vin av av druvan Chardonnay eller ”vinho verde” från Portugal; huvudrätt med ryggbiff med glacerad smålök, palsternacksmos samt rödvinssås serverat med ett rött vin av Cabernet Sauvignon - världens vanligaste rödvinsdruva; mot slutet en supergod dessert av pannacotta med blåbär marinerade i lite rom till vilken du väljer det prisvärda dessertvinet Amfora Muscat d'Alexandrie. Som avslutning i soffan kan ni njuta av mångas favorit: kaffedrinken Irish Coffee.

Läs mer...

 

Njut av klassiska och nya recept på vilt

Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på viltgryta, viltfilé, viltstek, viltfärs med älg samt hjort, rådjur och ren.

Älggryta
Grundrecept på viltgryta - här med älg. Du kan variera smaker och ingredienser i grytan efter tycke. Här hittar du tips och recept att laga med viltkött som älg, hjort, rådjur och renskav.

Varje höst - från andra måndagen i oktober - smyger runt 270 000 svenskar runt med bössan i skogen. Frysarna fylls med viltkött. Runt 80 000 älgar stryker med tillsammans med några hundra tusen rådjur. Några miljoner kilo kött blir grytor, stekar, biffar och pytt vid jägarens eller vänners bord. En del viltkött, främst filé, stek och grytkött letar sig till affärerna i färsk och fryst form.

Läs mer...

 

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Här hittar du massor av pizzarecept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Pizzarecept
Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som oxfilépizza, salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.
Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilépizza är nutida klassiker.

Läs mer...

 

Grytrecept från skog och hav

Enkla, goda och snabba recept på olika klassiska grytor och långkok som köttgryta, viltgryta, fiskgryta, kycklinggryta och vegogryta. Dessutom är grytor billig mat till många och sköter sig själv på spisen.

Provencalsk lammgryta
Tid för värmande grytor och långkok. Här hittar du massor med recept på grytor. Prova en köttgryta med lamm och vita bönor från Provence.

Fylliga smaker som löser sig i mustiga såser som i Burgundisk köttgryta (Boef Bourguignon). Fiskgryta är också en favorit hos många. Här en matig ”allt-i-ett”- gryta på våra vanligaste fiskar. Höstens svampskörd kommer till sin rätt i gryta med fläsk och kyckling. Hjortstek och viltkött blir smakfull och mört i gryta med tomat, vitlök och rödvin – ett riktigt långkok. För veganer som inte provat torkat sojaproteinet eller quorn är här en trevlig bjudgryta smaksatt med nötter och kanel som passar alla - även omnivorer (köttätare).

Läs mer...

 

Prisvärt, nyttigt och gott med rotfrukter

De är roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla, billiga och goda rotfruktsrecept och kålrecept.

Recept med rotfrukter
Rotfrukterna är roten till det goda i många recept - gratänger, soppor och mos eller rostade från ugnen gör de allt mycket godare. Dessutom är de billiga och nyttiga. Ända nackdelen är att de ska skalas men det går ändå snabbt. Ovan grillad kyckling på rotfruktsbädd samt paprikasås.

Sommaren tillhör primörerna. Men höst och vinter är rotfrukternas och kålens tid. Palsternacka, kålrot, morot och rotselleri samt kål som Savoykål, grönkål, spetskål och vitkål. De förenar smak, användbarhet och pris - de är matvärldens svar på Ikea. Här hittar du några goda recept med rotfrukter och kål.

Rotselleri har en kryddig och sötaktig smak. Den är god i soppor, fonder, gratänger, pytter och rostad i ugnen. Eller råriven med majonnäs och matyoghurt. Rotsellerin har fått plats i Egyptiska gravar från 1100 innan Kristus födelse. De nordiska kungarna fick vänta till 1300-talet.

Läs mer...

 

Mustiga och lättlagade sopprecept

Sopprecept
Sopprecept för alla väder, plånböcker och smaker. En favorit är hemlagad kycklingsoppa på god hönsbuljong, en aning curry och redd med lite grädde.

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middag. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Varma dagar hjälper de till att svalka och ruskiga dagar värmer inget som rykande soppa.

Soppor har många fördelar. Förutom att de är billiga, kan späs till flera samt ofta är enkla att laga så mättar soppan längre än fast föda.

Läs mer...

 

Nyttiga, billiga och goda linser

Linser är snabba att laga och nyttiga. Dessutom fantastiskt prisvärda om du vill spara in en slant på matkontot. Här hittar du goda recept med linser, tips och fakta.

Linssoppa
Linssoppa är bland det godaste, nyttigaste och billigaste man kan laga. Ovan linssoppa med broccoli. Här hittar du grundrecept på kokta linser samt marinerade linser, linsbiffar, linsgrytor med mera.

Linser och bönor är snabbmat fulla av protein och näring. En stapelvara som hängt med i tusentals år. Uppskattade i linsrecept för sin smak, konsistens och mångsidighet hos såväl vegetarianer, kockar och omnivorer (de som äter allt). Här hittar du tips på hur du lagar till linser -  grundrecept, koktider, marinerade linser, linssoppor, linsgrytor, linsbiffar med mera.

Läs mer...

 

Recept på hur du fixar finaste fisken

Prova lite enkla, smala och goda fiskrecept. Fiskskola med fiskfysik. Festrätter med fisk.

Lax med vitvinssås
Här hittar du några goda recept med fisk som ax med vitvinssås, torsk med pepparrot, laxfjäril eller plattfisk på thaivis. Alla Receptfavoriters recept på fisk hittar du här >>

Här har jag valt några rätter av de vanligaste fiskarna man hittar i frysdisken - lax, plattfisk och torsk.

Tillbehören och fisksorterna kan blandas hur man vill. Det behöver absolut inte vara samma fisksort som i receptet. Enklaste sättet att laga fisk är helt enkelt att baka den i ugnen i en panna och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Lite krångligare men klassiskt är att servera med vitvinssås och strimlade lättkokta grönsaker så kallade "julienne".

Läs mer...

 

Knåda, baka och njut av beprövade brödrecept

Fler och fler föredrar att baka och njuta av sitt eget bröd. Här hittar du brödrecept både till vardags och fest.

Brödrecept
Att baka eget bröd är inte svårt. Så här enkelt kan det vara att baka: blanda 500 gram mjöl, 30 gram jäst, 3 dl vatten och 2 msk olivolja. Knåda, jäs, knåda ut och jäs igen samt grädda i 200 grader. Klart. Ovan Rågsiktsbullar.

Alla restauranger har redan fattat att alla gäster älskar doften och smaken av ett gott nybakt bröd. Snabbare och billigare sätt att få gäster glada finns knappt.

Att baka själv hemma är både roligt, billigt, gott och så luktar det underbart. Lite mjölstök och knådning men det är snabbt gjort. Här är några enkla och goda recept på bröd. Några är klassiska brödrecept som bondbröd, piroger och bagels. Andra recept ger mer varierade bröd smaksatta med lök, örter och nötter.

Läs mer...

 

Festliga vardagsrecept i sommarens tecken

Grillad entrecote
Entrecote är guld på grillen. Mört, enkelt och gott. Entrecote behöver ej marineras utan kan grillas direkt. Klassiskt med bearnaisesås men också gott med ex. en asiatisk coleslaw.

Slappna av på semestern och bjud på lat sommarmat från grill och trädgård. Här kommer lite enkla semesterrecept på enkel sommarmat.

En enkel och god förrätt från grillen är bruschetta från Italien. Det är grillat bröd med vitlök och olivolja toppad med färsk basilika och mogna tomater. Här går gammalt bröd utmärkt att använda. Entrecote, marinerad grillad biff eller färsspett följer på gallret. I sällskap med förslag på olika tillbehör, röror och såser.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook