AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Pizzarecept, recept på pizza, pizzadeg, pizzasallad

Pizzarecept
Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

Baka egen pizza. Här hittar du massor av pizzarecept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriociossa och Quatro stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.
Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilé och bearnaisesås-pizza är nutida klassiker.

Läs mer...

 

Tillbehör till grillat, variera grillbehören

Tillbehör till grillen
Grillad majs är enkelt och gott på grillen. Funkar både som tillbehör eller förrätt serverade med smör samt flingsalt.

Här kommer lite enkla recept på tillbehör till sommargrillen. Samtliga passar till det mesta som hamnar på gallret.

Tillbehören till den grillade biten kött blir ibland desamma kväll efter kväll. Några är favoriter som tål att upprepas. Men ibland kan det vara trevligt med lite variation. Prova grillat ostfyllt tunnbröd till drinken. Grillad majs, coleslaw, morotssallad, nudelsallad, risotto eller pastasallad med svamp är några förslag du hittar här.

Läs mer...

 

Rabarberpaj, rabarberrecept och rabarber fakta

Njut av svensk härlig rabarber till paj, kompott, sås, chutney och sviss.

Rabarberpaj
Rabarber växer så det knakar. Det godaste och enklaste att göra med rabarber är nog en rabarberpaj. Rabarbersviss, smält rabarber, kompott, chutney och saft är annat gott med rabarber du hittar recept på här.

På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har rabarberplantan växt till sig rejält. Passa på och njut av den goda rabarbern. Här hittar du fakta om rabarbern, tips och alla klassiska recept som rabarberpaj, rabarberkompott, rabarberchutney, rabarbersaft mm.

Rabarberpaj är vanlig i svenska trädgårdar och växer sig ofta rejält stor. I många trädgårdar liknar den mest ett monster, med grova stjälkar och jätteblad. De späda stjälkarna är inte så träiga som de större och behövs oftast inte skalas. Smaken är densamma.

Läs mer...

 

Italiensk buffe, Italiensk mat, Italienska recept

italiensk buffe
Italiensk buffé har något för alla smaker. Tilltugg, grillat, sallader som ceasarsallad och tillbehör som parmaskinka, salami och många andra goda italienska delikatesser, antipasto och desserter.

Italiensk buffé och lantfest för hela maffian med inspiration från Italien mat och recept från medelhavet. Kyckling, fläskfilé, grönsaker och massor av Italiensk mat.

Bjuda vänner på middag behöver inte vara så dramatiskt. Spontana och avslappnade middagar blir ofta de trevligaste. Ställ upp all mat på ett bord, placera någon vid grillen och umgås.

Kött och grönsaker väljer man efter tillgång. Jag har ändå skrivit ner några förslag. Med någon sås till som chutney, kanske lite sallad och ett bröd är det fullt tillräckligt. Lite antipasto och ett nybakt bröd - finns det något godare? - stillar den första hungern innan grillen gjort sitt. Perfekt om matarga maffian kommer på besök. Det mesta kan förberedas i god tid.

Läs mer...

 

Kycklingrecept och recept med kyckling

Kycklingrecept
Kycklingrecept i alla varianter hittar du här. Prova bland annat kycklingspett med ananas.

Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl som klassiska kycklingrecept - bland annat grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor.

Vi svenskar gillar kyckling. På 20 år har vi fördubblat konsumtionen. 2012 åt vi drygt 81 000 ton kyckling - det blir nästan 8,5 kilo per person och år. Under 2011 hamnade 78 miljoner kycklingar på våra tallrikar. 
Självklart tycker jag att du ska köpa svensk kyckling som fötts upp med svenska regler om hygien, djurskydd och ursprung märkt med symbolen Svensk Fågel. Men framförallt så ska du leta efter ekologiskt kravmärkt kyckling. Den är dyrare men är värt varje öre i smak och för miljön. Kravmärkt färsk kyckling är riktigt god helstekt och en helt annan grej i jämförelse med importerad massuppfödd vatteninjicerad kyckling eller broilers.

Läs mer...

 

Snaps, snapsrecept, recept på hemgjord snaps

Snaps
Inte bara kräftor kräfva dessa drycker. Midsommar, jul och påsk - snapsen finns alltid där som sällskap även utan kräftor. Prova att göra egen snaps - det är lättare än du tror.

Snaps har en lång svensk historia. Fylld med drama och myter. Många traditionella sorter snaps och smaksättningar finns att välja bland. Här hittar du också recept på egen snaps och förslag på smaksättningar.

Förr trodde man på snapsens helande verkan. Vid öronvärk hälldes snaps i örat. Vid magont i magen. Ofta tog man en snaps i förebyggande syfte. Vanligt var också en sup för att vakna, en vid fikat, till lunch, rast, middag och sist en snaps för att somna. Så är det inte längre. Idag har vi bara dåligt ”ölsinne” som man säger, på fredagar och högtider. Som midsommar. Ansågs någon dricka för mycket förr fanns det bara ett bot - liksupen - att dricka sprit som fått smak i ett lik några dagar.

Läs mer...

 

Husmanskost, recept på husmanskost med kött

Husmanskost oxbringa
Oxbringa med rotmos och grov senap - svensk husmanskost när den är som bäst. Här hittar du många fler favoriter ur svensk husmanskost.

Svensk husmanskost är full av goda, enkla och nyttiga recept och rätter. Här hittar du svensk husmans många klassiker med kött, som bl.a. oxbringa, kalops, köttbullar, Wallenbergare, fläskpannkaka, kalvlever, järpar, biff Greta och biff Rydberg.

Husmanskost har på senare är fått mycket stryk från alla flanker. Snabbmat, färdiglagat och olika dieter tar över. Många dieter ratar såklart de fetare rätterna bland husmanskosten men Gi-metoden går ännu längre och går hårt mot vår goda potatis ;) Den ratar alla snabba kolhydrater från rotfrukter och mjöl som utgör en betydlig del av husmanskosten.

Läs mer...

 

Meze - buffé från mellanöstern

Meze - buffé från mellanöstern
Meze är mellanösterns svar på smörgåsbord. En buffé med små och stora rätter från östra medelhavet. Varmrätter som lammgryta med persiskt ris passar till meze. Här får du tips på massor av rätter till din egen meze-buffé.

Meze - buffé från mellanöstern

Meze är östra medelhavets svar på Tapas eller vårt smörgåsbord. Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Du behöver inte laga alla såklart utan välj ut några olika du gillar. Meze har på senare år blivit allt mer populärt i Sverige. Speciellt genom Libanesiska restauranger och persisk kultur. Det persiska nyåret firas av runt 300 000 svenskar.

Det kanske är lite missvisande mot meze att kalla det libanesisk buffé då man äter meze i alla länder runt östra medelhavet och mellanöstern. Meze har mycket gamla traditioner från det gamla Osmanska riket (Turkiet) och gamla Persien. Meze är vanligast i Libanon, Turkiet, Grekland, mellanöstern och östra nordafrika.

Läs mer...

 

Smörgåstårta och recept på smörgåstårtor

Smörgåstårta är en riktig favorit hos många. Här kommer recept på klassiska och moderna smörgåstårtor du snabbt och enkelt kan göra hemma.

Smörgåstårta med rostbiff
Smörgåstårtan - återkomsten. Nu är det dags att damma av smörgåstårtan och njuta av klassiska varianter med rostbiff (på bild), räkor eller skinka.


Här hittar du recept på hemgjord klassisk smörgåstårta med lax och skaldjur, en variant med räkor, en med skinka, en med rostbiff och leverpastej men också modernare smörgåstårtrecept med matjessill och potatis, italiensk med pesto och skinka eller mexikansk med kyckling och guacamole.

Idag lever smörgåstårtan tyvärr ett bortglömt liv långt från trendkrogarna. Men det är inte för inte som smörgåstårta är så älskad - vem gillar inte en god smörgås. Smörgåsar och därmed smörgåstårtor finns för alla smaker. Många har sina egna recept och knep. Klassiker med räkor, ägg och lax eller rostbiff och leverpastej är gamla favoriter. Modernare är smörgåstårta med italienska ingredienser som pesto, mozzarella, skinka och  tomater. Eller varför inte prova en svensk smörgåstårta med matjessill. Mest uppskattad av de med mer vuxna smaker. Vidare sätter bara fantasi och smak gränsen för vad som är en smörgåstårta och vad man kan göra den av.

Läs mer...

 

Korv Stroganoff och Biff Stroganoff recept

Stroganoff med chorizo
Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta. På bilden en het variant stroganoff med chorizo.

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln.

Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Läs mer...

 

Lasagne och lasagnerecept i Gustavs anda

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept på lasagne.

Lasagne
Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook