AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

 

Kräftor, kräftskiva, kräftrecept, recept på kräftor

Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör.

Recept till kräftskivan
Nu tar vi den, nu tar vi den... Kokta kräftor med tre dippsåser - vitlöksmajonnäs (aioli), rouille och yoghurtsås med dill - Västerbottenost, bröd och smör - allt du behöver till en enkel kräftskiva. Drycker tillkommer förstås. Här hittar du massor av recept och tips till kräftskivan.

Kräftkalas, kräftrecept och bufférätter på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Dags att koka kräftor. Grön dill, röda kräftor och gul ost är kräftskivans färger. Samlas och njut av sommarens ljumma augustikvällar.

Tidigare släpptes kräftfisket fritt en speciell dag i augusti. Den regeln är idag borta. Andra torsdagen i augusti räknas dock ännu som den gastronomiska kräftpremiären. Även om affärerna numera säljer kräftor året runt.

Här hittar du massor med recept till kräftskivan. Från klassiska recept på kräftlag till gott bröd, dippsåser, kräftsallad och andra rätter som passar till kräftkalaset.

Läs mer...

 

Tillbehör till grillat, variera grillbehören

Här kommer lite enkla recept på tillbehör till sommargrillen. Samtliga passar till det mesta som hamnar på gallret.

Tillbehör till grillen
Grillad majs är enkelt och gott på grillen. Funkar både som tillbehör eller förrätt serverade med smör samt flingsalt. Här hittar du fler tillbehör som passar till grillat.

Tillbehören till den grillade biten kött blir ibland desamma kväll efter kväll. Några är favoriter som tål att upprepas. Men ibland kan det vara trevligt med lite variation. Prova grillat ostfyllt tunnbröd till drinken. Grillad majs, coleslaw, morotssallad, nudelsallad, risotto eller pastasallad med svamp är några förslag du hittar här.

Läs mer...

 

Oxfilerecept, recept med oxfile, köttskola

Massor med oxfilérecept. Saken är biff - här hittar du recept och tips för att laga oxfilé samt såser och tillbehör som passar till.

Oxfilé med bearnaisesås
Oxfilé med hemlagad Bearnaisesås. "Bea" är en klassisk sås till kött som oxfilé. En sås som funkar i alla väder och gillas av de flesta.

Mört kött kan man steka eller grilla direkt. Medan segare köttbitar måste kokas eller stekas i ugnen för att blir möra och goda. Man kan också marinera köttet i ex. vin där syran bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare. Mest kända bland de möra köttbitarna är kanske oxfilé, fläskfilé, entrecote och ryggbiff; men vanligast är kanske kycklingbröst. Skinka, kotlett och fläskkarrén är andra bitar som också är möra nog att steka direkt. Stektiden beror på köttets kvalitet och tjocklek. Samt personlig smak.

Läs mer...

 

Rabarberpaj, rabarberrecept och rabarber fakta

Njut av svensk härlig rabarber till paj, kompott, sås, chutney och sviss.

Rabarberpaj, rabarberrecept och rabarber fakta
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med rabarber och servera med vaniljsås. Här hittar du också recept på rabarbersviss, smält rabarber, rabarberkompott, rabarberchutney och rabarbersaft och många fler recept med rabarber.

På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har rabarberplantan växt till sig rejält. Passa på och njut av den goda rabarbern. Här hittar du fakta om rabarbern, tips och många recept.

Rabarbern är vanlig i svenska trädgårdar och växer sig ofta rejält stor. I många trädgårdar liknar den mest ett monster, med grova stjälkar och jätteblad. De späda stjälkarna är inte så träiga som de större och behövs oftast inte skalas.

Läs mer...

 

Svalkande sommardrinkar och cocktails

En sommardrink kan vara allt från fördrink, drink efter maten till cocktail.

Sangria sommardrinkEn av de vanligaste sommardrinkarna är sangria. Ursprungligen från Spanien serveras sangria över hela världen. Receptet varierar stort och otaliga varianter finns. Grunden är vin, vanligast är spanskt rött vin helst från Rioja. Vinet spetsas med brandy eller konjak, toppas med frukt och kyls med is. Vanligt är också att toppa med fruktsoda, mineralvatten eller Club soda. Poängen med sangria är att du själv kan prova dig fram till din favoritmix med det rödvin, spritsorter, de frukter och mängd sötma du gillar.

Läs mer...

 

Festliga vardagsrecept i sommarens tecken

Grillad entrecote
Entrecote är guld på grillen. Mört, enkelt och gott. Entrecote behöver ej marineras utan kan grillas direkt. Klassiskt med bearnaisesås men också gott med ex. en asiatisk coleslaw.

Slappna av på semestern och bjud på lat sommarmat från grill och trädgård. Här kommer lite enkla semesterrecept på enkel sommarmat.

En enkel och god förrätt från grillen är bruschetta från Italien. Det är grillat bröd med vitlök och olivolja toppad med färsk basilika och mogna tomater. Här går gammalt bröd utmärkt att använda. Entrecote, marinerad grillad biff eller färsspett följer på gallret. I sällskap med förslag på olika tillbehör, röror och såser.

Läs mer...

 

Kycklingrecept och recept med kyckling

Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl som klassiska kycklingrecept - bland annat grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor.

Kycklingrecept
Kycklingrecept i alla varianter hittar du här. Prova bland annat kycklingspett med ananas.

Vi svenskar gillar kyckling. På 20 år har vi fördubblat konsumtionen.
Självklart tycker jag att du ska köpa svensk kyckling som fötts upp med svenska regler om hygien, djurskydd och ursprung märkt med symbolen Svensk Fågel. Men framförallt så ska du leta efter ekologiskt kravmärkt kyckling. Den är dyrare men är värt varje öre i smak och för miljön. Kravmärkt färsk kyckling är riktigt god helstekt och en helt annan grej i jämförelse med importerad massuppfödd vatteninjicerad kyckling eller broilers.

Läs mer...

 

Pizzarecept, recept på pizza, pizzadeg, pizzasallad

Baka egen pizza. Här hittar du massor av pizzarecept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Pizzarecept
Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som oxfilépizza, salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.
Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilépizza är nutida klassiker.

Läs mer...

 

Korv Stroganoff och Biff Stroganoff recept

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Stroganoff
Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln. Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Läs mer...

 

Hemgjorda milkshakes

Milkshakes
Milkshakes åt alla. Jordgubbsmilkshake, melonmilkshake, chokladmilkshake och limemilkshake är alla goda varianter. Här hittar du massor med recept, fakta och tips på olika milkshakes (foto Martin Mattsson).

Varma dagar kräver svalkande milkshakes. Hemgjorda milkshakes blir mycket goda. Här är några goda klassiska såväl som egna milkshakerecept blandat med tips, fakta och lite om milkshakens historia. 

Bananmilkshake, jordgubbsmilkshake, hallonmilkshake och chokladmilkshake är de vanligaste varianterna av milkshakes. Milkshakes görs av mjölk (som namnet antyder), glass samt bär, frukt eller annan smaksättare som choklad. Det är lätt att mixa sin egen milkshake.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook