AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Lammstek, lammrecept och recept med lamm

Doften som sprider sig från en lammstek i ugnen är svårslagen. Här är lite tips och recept på lammstek, lammfilé, lammfärsbiffar, lammkotletter, lammgryta, lammsoppa, goda tillbehör samt vintips.

Lammstek
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås är en klassiker. Krämig gratäng, mört lamm samt fyllig rödvinssås passar mycket bra ihop.

I butiken hittar man oftast lammstek i frysdisken. Då får man planera middagen någon dag innan, så att steken hinner tina. Ibland säljs den med ben och ibland utan. Steken kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Steker man med ben tar steken kortare tid eftersom ben är en bättre värmespridare än kött.

Läs mer...

 

Blåbärsrecept och fakta om blåbär

Blåbärsrecept
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv. Blåbär är supergoda till blåbärspaj, sylt, saft samt mycket mer. Foto: Martin Mattsson.

Här hittar blåbärsrecept och fakta om blåbär. Recept till blåbärspaj, blåbärsglass, blåbärsmuffins, blåbärssylt, blåbärssaft, tips att frysa blåbär med mera.

Blåbär är ett falskt bär; egentligen är det en liten frukt. Men vi kallar det ändå bär. Blåbär är ett mycket nyttigt, gott och billigt bär - om du dem plockar själv i alla fall - ett superbär som Sveriges skogar kryllar av. Så passa på att njuta av våra goda vilda nyplockade blåbär eller spara i frysen.

Blåbär är mycket gott till desserter som blåbärspaj och blåbärsglass; till bakverk som blåbärsmuffins; att spara som blåbärssylt, saft eller frysta; eller varför inte njuta färska till frukosten med mjölk och flingor eller lätt mosade med socker till gröten. Det finns massor av goda recept med blåbär.

Läs mer...

 

Syltrecept, saftrecept, gelerecept och inläggningar

Syltrecept, saftrecept, gelerecept och inläggningar
Sylta, safta, geléa och lägg in. Bär, frukter och grönsaker. Njut sedan av dina burkformade skatter direkt eller när höst och vinter sätter in.

Sylta och safta mera. Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg in egna grönsaker som rödbetor och gurka. För svenska bär, frukter och grönsaker är bästa tiden för detta sommar och tidig höst men det går givetvis att sylta och safta året runt.

Färska bär, frukter och grönsaker är en njutning. Har du ett överskott eller av annan anledning vill spara på skörden finns flera goda recept och alternativ - frysa, safta, sylta, geléa och lägga in.

Läs mer...

 

Pajrecept och recept på paj

pajrecept recept på paj
Här hittar du massor av recept på olika pajer, pajdeg till pajskal och smulpajer. Ost och skinkpaj eller Quiche Lorraine på franska är en riktig klassiker. Den är god både varm och kall.

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Huvudsaken är ett pajskal, detta gräddar man först för sig. Sedan lägger man på fyllningen - kycklingbitar, broccoli, champinjoner - vad man vill. Vill man ha den vegetarisk tillsätter man givetvis bara grönsaker. Sist häller man över en äggstanning - en blandning av ägg, mjölk, salt och peppar. Denna stelnar till en fast fyllning i ugnen.

Läs mer...

 

Kycklingrecept och recept med kyckling

Kycklingrecept
Kycklingrecept i alla varianter hittar du här. Prova bland annat kycklingspett med ananas.

Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl som klassiska kycklingrecept - bland annat grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor.

Vi svenskar gillar kyckling. På 20 år har vi fördubblat konsumtionen. 2012 åt vi drygt 81 000 ton kyckling - det blir nästan 8,5 kilo per person och år. Under 2011 hamnade 78 miljoner kycklingar på våra tallrikar. 
Självklart tycker jag att du ska köpa svensk kyckling som fötts upp med svenska regler om hygien, djurskydd och ursprung märkt med symbolen Svensk Fågel. Men framförallt så ska du leta efter ekologiskt kravmärkt kyckling. Den är dyrare men är värt varje öre i smak och för miljön. Kravmärkt färsk kyckling är riktigt god helstekt och en helt annan grej i jämförelse med importerad massuppfödd vatteninjicerad kyckling eller broilers.

Läs mer...

 

Recept på enkel men festlig middag, meny

Tapas som förrätt
Som förrätt är små tapas med räkor i vitlök och rödbetor med getost gott till sommarmenyn. På bilden är också rostade baguetter med pesto.

Att stress är magsårsbildande har många krögare upplevt. Att ha framförhållning i matlagningen kan även spara många hemmakockars hälsa. Hur många har inte stått och kämpat med maten fem minuter innan gästerna kommer.

Nej, förbered i tid och umgås med gästerna.

Hur lagar man mat som både är smidig i köket och gläder gästerna? Förberedelse är det viktigaste i köksstressen. Själv har jag fått känna på det hårda tempot som råder i många kök. ”Mice en place” eller ”missen” betyder allt - det är listan med mat som ska förberedas.

Läs mer...

 

Husmanskost, recept på husmanskost med kött

Husmanskost oxbringa
Oxbringa med rotmos och grov senap - svensk husmanskost när den är som bäst. Här hittar du många fler favoriter ur svensk husmanskost.

Svensk husmanskost är full av goda, enkla och nyttiga recept och rätter. Här hittar du svensk husmans många klassiker med kött, som bl.a. oxbringa, kalops, köttbullar, Wallenbergare, fläskpannkaka, kalvlever, järpar, biff Greta och biff Rydberg.

Husmanskost har på senare är fått mycket stryk från alla flanker. Snabbmat, färdiglagat och olika dieter tar över. Många dieter ratar såklart de fetare rätterna bland husmanskosten men Gi-metoden går ännu längre och går hårt mot vår goda potatis ;) Den ratar alla snabba kolhydrater från rotfrukter och mjöl som utgör en betydlig del av husmanskosten.

Läs mer...

 

Meze - buffé från mellanöstern

Meze - buffé från mellanöstern
Meze är mellanösterns svar på smörgåsbord. En buffé med små och stora rätter från östra medelhavet. Varmrätter som lammgryta med persiskt ris passar till meze. Här får du tips på massor av rätter till din egen meze-buffé.

Meze - buffé från mellanöstern

Meze är östra medelhavets svar på Tapas eller vårt smörgåsbord. Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Du behöver inte laga alla såklart utan välj ut några olika du gillar. Meze har på senare år blivit allt mer populärt i Sverige. Speciellt genom Libanesiska restauranger och persisk kultur. Det persiska nyåret firas av runt 300 000 svenskar.

Det kanske är lite missvisande mot meze att kalla det libanesisk buffé då man äter meze i alla länder runt östra medelhavet och mellanöstern. Meze har mycket gamla traditioner från det gamla Osmanska riket (Turkiet) och gamla Persien. Meze är vanligast i Libanon, Turkiet, Grekland, mellanöstern och östra nordafrika.

Läs mer...

 

Pizzarecept, recept på pizza, pizzadeg, pizzasallad

Pizzarecept
Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

Baka egen pizza. Här hittar du massor av pizzarecept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriociossa och Quatro stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.
Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilé och bearnaisesås-pizza är nutida klassiker.

Läs mer...

 

Korv Stroganoff och Biff Stroganoff recept

Stroganoff med chorizo
Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta. På bilden en het variant stroganoff med chorizo.

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln.

Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Läs mer...

 

Lasagne och lasagnerecept i Gustavs anda

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept på lasagne.

Lasagne
Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook