AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Korv Stroganoff och Biff Stroganoff recept

Stroganoff med chorizo
Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta. På bilden en het variant stroganoff med chorizo.

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln.

Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Läs mer...

 

Trerätters, recept på enkel trerätters middag

Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och gott. Och vad ska man dricka till? Du går i snabbköpet och huvudet är tomt.

oxfile
Oxfilé med färskost, sallad med rostade rotfrukter och ruccola.

Misströsta inte - det finns flera rätter att plocka ihop av vanliga varor. Enkla och goda rätter i trevlig följd med passande dryck. Maten behöver inte vara ett gastronomiskt mästerverk det räcker med att den är god. Det viktigaste är sällskapet. Välj någon förrätt, huvudrätt och efterrätt - du behöver såklart inte laga allt nedan.

Läs mer...

 

Lammstek, lammrecept och recept med lamm

Doften som sprider sig från en lammstek i ugnen är svårslagen. Här är lite tips och recept på lammstek, lammfilé, lammfärsbiffar, lammkotletter, lammgryta, lammsoppa, goda tillbehör samt vintips.

Lammstek
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås är en klassiker. Krämig gratäng, mört lamm samt fyllig rödvinssås passar mycket bra ihop.

I butiken hittar man oftast lammstek i frysdisken. Då får man planera middagen någon dag innan, så att steken hinner tina. Ibland säljs den med ben och ibland utan. Steken kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Steker man med ben tar steken kortare tid eftersom ben är en bättre värmespridare än kött.

Läs mer...

 

Pajrecept och recept på paj

pajrecept recept på paj
Här hittar du massor av recept på olika pajer, pajdeg till pajskal och smulpajer. Ost och skinkpaj eller Quiche Lorraine på franska är en riktig klassiker. Den är god både varm och kall.

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Huvudsaken är ett pajskal, detta gräddar man först för sig. Sedan lägger man på fyllningen - kycklingbitar, broccoli, champinjoner - vad man vill. Vill man ha den vegetarisk tillsätter man givetvis bara grönsaker. Sist häller man över en äggstanning - en blandning av ägg, mjölk, salt och peppar. Denna stelnar till en fast fyllning i ugnen.

Läs mer...

 

Recept på enkel men festlig middag, meny

Tapas som förrätt
Som förrätt är små tapas med räkor i vitlök och rödbetor med getost gott till sommarmenyn. På bilden är också rostade baguetter med pesto.

Att stress är magsårsbildande har många krögare upplevt. Att ha framförhållning i matlagningen kan även spara många hemmakockars hälsa. Hur många har inte stått och kämpat med maten fem minuter innan gästerna kommer.

Nej, förbered i tid och umgås med gästerna.

Hur lagar man mat som både är smidig i köket och gläder gästerna? Förberedelse är det viktigaste i köksstressen. Själv har jag fått känna på det hårda tempot som råder i många kök. ”Mice en place” eller ”missen” betyder allt - det är listan med mat som ska förberedas.

Läs mer...

 

Lasagne och lasagnerecept i Gustavs anda

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept på lasagne.

Lasagne
Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Läs mer...

 

Husmanskost, recept på husmanskost med kött

Husmanskost oxbringa
Oxbringa med rotmos och grov senap - svensk husmanskost när den är som bäst. Här hittar du många fler favoriter ur svensk husmanskost.

Svensk husmanskost är full av goda, enkla och nyttiga recept och rätter. Här hittar du svensk husmans många klassiker med kött, som bl.a. oxbringa, kalops, köttbullar, Wallenbergare, fläskpannkaka, kalvlever, järpar, biff Greta och biff Rydberg.

Husmanskost har på senare är fått mycket stryk från alla flanker. Snabbmat, färdiglagat och olika dieter tar över. Många dieter ratar såklart de fetare rätterna bland husmanskosten men Gi-metoden går ännu längre och går hårt mot vår goda potatis ;) Den ratar alla snabba kolhydrater från rotfrukter och mjöl som utgör en betydlig del av husmanskosten.

Läs mer...

 

Meze - buffé från mellanöstern

Meze - buffé från mellanöstern
Meze är mellanösterns svar på smörgåsbord. En buffé med små och stora rätter från östra medelhavet. Varmrätter som lammgryta med persiskt ris passar till meze. Här får du tips på massor av rätter till din egen meze-buffé.

Meze - buffé från mellanöstern

Meze är östra medelhavets svar på Tapas eller vårt smörgåsbord. Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Du behöver inte laga alla såklart utan välj ut några olika du gillar. Meze har på senare år blivit allt mer populärt i Sverige. Speciellt genom Libanesiska restauranger och persisk kultur. Det persiska nyåret firas av runt 300 000 svenskar.

Det kanske är lite missvisande mot meze att kalla det libanesisk buffé då man äter meze i alla länder runt östra medelhavet och mellanöstern. Meze har mycket gamla traditioner från det gamla Osmanska riket (Turkiet) och gamla Persien. Meze är vanligast i Libanon, Turkiet, Grekland, mellanöstern och östra nordafrika.

Läs mer...

 

Mexikansk mat och recept tortillas burritos mm

kycklingtortilla
Tex-mex är mångas favoritmys-mat. Fyllda tortillarullar sk burritos, nachos, guacamole, salsa och goda grönsaker. Lagom nyttigt, gott och det passar alla åldrar. Ovan tortilla med kyckling.

Tortillarullar, burritos, fajitas och enchiladas. Det finns en djungel av mexikansk mat med olika namn. Vad är vad? Här hittar du recept på hur du lagar mexikanska tortillarullar, burritos, fajitas, enchiladas, tacos, guacomole, salsa, chilisås och gratinerade nachos.

Mexikansk mat passar att duka upp till buffé eller festlig middag sk fredagsmys. Många gillar texmex-maten då man kan duka upp varma tortillas och nachosskal samt sedan ha en massa goda tillbehör som man sitter och plockar ihop till tortillarullar och fyllda nachoskal.

Läs mer...

 

Oxfilerecept, recept med oxfile, köttskola

Oxfilé med bearnaisesås
Oxfilé med hemlagad Bearnaisesås. Bea är en klassisk sås till kött som oxfilé, biff eller entrecote. En sås som funkar i alla väder.

Oxfilérecept och biffrecept. Saken är biff - här hittar du recept och tips för att laga kött och biff samt goda såser och tillbehör.

Mört kött kan man steka eller grilla direkt. Medan segare köttbitar måste kokas eller stekas i ugnen för att blir möra och goda. Man kan också marinera köttet i ex. vin där syran bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare. Mest kända bland de möra köttbitarna är kanske oxfilé, fläskfilé, entrecote och ryggbiff; men vanligast är kanske kycklingbröst. Skinka, kotlett och fläskkarrén är andra bitar som också är möra nog att steka direkt. Stektiden beror på köttets kvalitet och tjocklek. Samt personlig smak.

Läs mer...

 

Recept från Marocko med tagine och couscous

Recept från Marocko med tagine och couscous
Laga marockansk gryta sk tagine med värmande, mustiga och kryddiga smaker av kikärter, spiskummin, vitlök, kanel, nötter samt torkade frukter.

Välkommen på fest bland tagines, couscous, mandlar och mynta bland couscous och het harissa.

Här hittar du recept från Marocko som grytor sk tagines, couscous och spett med mera. Marockansk mat smaksätts med ingredienser som spiskummin, nötter, russin, mynta och orientaliska kryddor. Ofta serverat med couscous.

Läs mer...

 

Gilla oss på Facebook